ceturtdiena, 2011. gada 30. jūnijs

apgleznotas stikla krūzītes

Padalīšos ar savu variantu, kā neizteiksmīgus stikla traukus var samērā vienkārši padarīt izteiksmīgus. Manā virtuvē atradās divas stikla tējas krūzītes, kuras reti izmantojām. Kancelejas preču veikalā nopirku vitrāžas (stikla) 6 krāsu komplektu ar pašlīmējošiem šabloniem par Ls.4,65 un ķēros pati klāt šo krūzīšu apgleznošanai. Papildus informācija: www.youtobe.com, ievadot meklēšanā atslēgvārdus "How to paint with glass deco".




Vispirms šo krāsošanas veidu izmēģināju uz lielākas stikla mērglāzes. Vispirms izņēmu kastītē esošos šablonus un plēvi. Tad ar melno krāsu  uz plēves uzvilku kontūras, pagaidīju, lai nožūst. Tad ar citām krāsām šīs kontūras aizpildīju. Kad zīmējums nožuva, uzmanīgi to novilku no plēves un uzklāju uz mērglāzes. Jāsaka, ka tas gan nebija viegli izdarāms, jo zīmējums novilkšanas procesā mazliet izstaipījās un mazie tauriņa radziņi savijās kopā.



 Pēc tam uz tējas krūzītēm tapa kukaiņu un zemūdens pasaules zīmējumi. Šiem izmantoju savādāku tehnoloģiju. Vairs neizmantoju nekādus šablonus, bet pati uzzīmēju kontūras pēc savas mākas. Tā man bija vieglāk, jo izpalika zīmējuma izstaipīšanās iespējamība. Jāsaka, ka pavisam mazi zīmējumi šai tehnoloģijai nederēs, jo krāsas no  tūbiņām mēdz izplūst vairāk nekā vajadzētu. Un vēl brīdinu par to, ka noteikti nevajadzētu mazgāt šādi apgleznotus traukus trauku mazgājāmā mašīnā vai karstā ūdenī, jo tad zīmējums nāks nost.

Tagad manas meitenes labprāt izmanto šīs krūzītes. Mazākā krūzīti ar kukaiņiem, bet lielākā ar zemūdens pasauli.

trešdiena, 2011. gada 22. jūnijs

rabarberu sorbets

Vasarīgi karstajās dienās mūsu ģimene bieži izjūt nepieciešamību pēc saldējuma, tāpēc mana alternatīva treknajiem piena saldējumiem ir sorbets. Nolēmu uztaisīt rabarberu sorbetu, kas ir tuvs radinieks saldējumiem, bet nav tik trekns. Pēc tam pagatavošu arī zemeņu sorbetu vai miksēto rabarberu/zemeņu. Recepti noskatījos no Sieviešu kluba deserta receptēm ar dažām izmaiņām savā versijā.

Sastāvs:
  • rabarberi 500g
  • 1 liels apelsīns
  • 7 ēdamkarotes ievārījuma cukurs (Danscuker)








Pagatavošanas process:  rabarberus sagriezu gabalos, izspiedus sulus no apelsīna un pievienoju to klāt rabarberiem katliņā. Piebēru klāt cukuru un uzvārīju līdz rabarberi kļuva mīksti. Tad atstāju atdzesēties. 







Kad masa atdzisa, ielēju to blenderī un sablenderēju līdz krēmīgai konsistencei.















Tad pārlēju to stikla bļodā un ieliku saldētavā. Ik pēc 30 minūtēm ar putu slotiņu masu cītīgi apmaisīju, lai rabarberi nesasalst ledus pikucī. Pēc 5 stundām sorbets bija gatavs pasniegšanai. Mums sanāca to ēst nākošajā dienā. Iesaku to apēst pēc tām 4-5 stundām vai sadalīt pa mazajiem trauciņiem un atstāt saldētavā, jo nākošajā dienā masu ir grūtāk izkasīt ārā no lielā trauka. Sanāca garšas ziņā spēcīgs, bet garšīgs saldais, ar ko veldzēsties vasaras karstajās dienās.


    trešdiena, 2011. gada 15. jūnijs

    Rožu hidrolāts

    No rītiem dažreiz vēlos seju nomazgāt ar rožu ziedūdeni. Tas mitrina, tonizē un atsvaidzina ādu, nemaz nerunājot par patīkamo rožu aromātu, kas sniedz labsajūtu. Rožu ziedūdeņus mūsu veikalos var iegādāties par ļoti dažādām cenām. Visbiežāk tie ir pagatavoti destilētam ūdenim pievienojot klāt ēteriskās eļļas. Hidrolātus iegūst, tvaicējot ūdeni caur sasmalcinātām augu daļām. Hidrolāti, kas ir nopērkami , ir dārgāki. 

    Rožu ziedēšanas laikā nolēmu pati izmēģināt pagatavot rožu hidrolātu. Informāciju, kā to var darīt smēlos no šejienes un no dažādiem video youtobe, ievadot meklēšanā atslēgvārdus "How to make a rose water". Gatavošanas process nav sarežģīts, tikai ļoti svarīga pareizo trauku izvēle.

    Darba procesā nepieciešamās lietas:
    • katliņš ar augstām malām
    • maza stikla vai cita karstumizturīga materiāla bļodiņa hidrolāta savākšanai
    • plata bļoda ar apaļu dibenu 
    • katla vidū novietojamais paliktnis
    • bļodiņa, kurā atdzesēt hidrolātu
    • mērglāze
    • daudz ledus gabaliņi un bļodiņā sasaldēts ūdens
    •  liela pipete liekā škidruma noņemšanai
    • tumša pudelīte ar izsmidzinātāju hidrolāta uzglabāšanai
    Gatavošanas process:
    No rožu ziedkausiņiem atdalīju lapiņas.7 pilnas saujas ziedlapiņas iemetu katliņā ar augstām malām (man bija ātrvārāmais katls). Tad ievietoju vidū paliktni, uz kā stāvēs mazā hidrolāta savācējbļodiņa. Tam jābūt karstumizturīgam. Manā izpildījumā tas bija krūzītes ieliktnis tējas izkāšanai. Citos informācijas avotos parādās pat ķieģeļa materiāls vai iztiek bez tā - tad rožu ziedlapiņās vidū izveido mazu laukumiņu un tur ievieto mazo bļodiņu.


    Tad uz ziedlapiņām uzlēju ūdeni tā, lai tās pārklājās. 


    Pēc tam uz paliktņa novietoju mazo balto bļodiņu, kas savāks hidrolātu. Tai jābūt pietiekoši platai, lai no augšas pilošais hidrolāts nepilētu atpakaļ ziedlapiņās. 


    Uz katliņa uzliku virsū plato bļodu ar apaļo dibenu. Tā nosedza katliņa malas.


    Katliņam apakšā palaidu uguni. Uz virsējās bļodas uzliku iepriekš sagatavoto bļodiņā sasaldēto ūdeni (var arī uzbērt ledus gabaliņus, kurus ir jāatjauno ik pēc laiciņa). Karsēšanas laiks nedrīkst pārsniegt 15 minūtes. Pirmās 5 minūtes tvaicēju uz lielākas liesmas, tad 5 minūtes uz mazākās liesmas, bet pēdējās 5 minūtes uz vidējas liesmas. Pa rokai ir jātur pipete, ar ko noņemt no ledus kušanas izveidojušos ūdeni. Ik pa laikam arī jāapskatās, kā un vai pildās mazā bļodiņa un vai netrūkst ziedlapiņām ūdens.





    Tad pēc 15 minūtēm izņēmu mazo bļodiņu ar hidrolātu un ielēju to mērglāzē, ko novietoju iepriekš sagatavotā bļodiņā ar ūdeni un ledus gabaliņiem, lai hidrolāts strauji atdziest. 




    Kad tas atdzisa, iepildīju to tumšā pudelītē ar izsmidzinātāju.

    Secinājumi par eksperimentu:
    Tā kā biju izvēlējusies vienu nepiemērotu trauku šim procesam, tad rezultāti nebija tādi, kādus gaidīju. Šis nepareizais trauks bija platā bļoda ar apaļo dibenu. Pozitīvais bija tas, ka tā nosedza kaliņa malas, bet negatīvais - tās dibens ir pilnīgi bez nekāda ieliekuma. Destilāts, kas izveidojas uz tās dibena, pil nevis vidū, bet pa visām tās malām un liela daļa iepil atpakaļ rožlapiņās. Un vēl - man bija nepārtraukti ar pipeti jāsūknē nost ūdens no ledus gabala, jo bļoda bija nepietiekoši dziļa un ūdenim nebija daudz vietas. Tātad, kopumā man sanāca ap 50 ml hidrolāta, kaut gan bija jāsanāk 150ml. Nākošreiz, kad gatavošu augu hidrolātu, tad izmantošu citu šo bļodu.

    otrdiena, 2011. gada 14. jūnijs

    rozes skaistumkopšanā

    Pie manas mājas skaisti zied baltas un rozā mežrozītes. To smarža reibina. Ir tik daudzi veidi, kā izmantot šo dabas skaistumu savā labā! Padalīšos ar savu pieeju rožu izmantošanā.


    Saulē kaltētas rožu ziedlapiņas -šos skaistos ziedus savācu no rīta, kad tās ir vissmaržīgākās. Plūcu tos ar visiem ziedkausiņiem. Tad mājās izklāju uz galda, kas atrodas tuvu logam, lai saulītē žāvējas. Vēlāk izžāvētos ziediņus izmantošu, gatavojot tējas (ļoti garšo zaļā tēja ar rožlapiņām), uzlējumus sejas tonizēšanai, kā sastāvdaļas sejas maskās, skrubjos.


    Svaigās ziedlapiņas, atdalot no kausiņiem, var pagatavot sev smaržīgu vannu. Manas mazās meitenes to atzinīgi novērtēja un nosauca par princešu ziedlapiņu vannu.


    Ledus kubiņi sejas tonizēšanai - tos pagatavoju, pārlejot rožlapiņas ar vārītu ūdeni un atstājot to ievilkties kādas 20 minūtes. Tad ziedlapiņas nokāsu, šķidrumu atdzesēju un pildīju ledus formiņās. Katrā formiņā vēl pievienoju klāt dažas svaigas ziedlapiņas patīkamākam skatam un sajūtām.








    Šeit vēl ir info no žurnāla "Ieva" par rožu izmantošanas iespējām. 

    pirmdiena, 2011. gada 13. jūnijs

    rabarberu-rudzu miltu groziņi

     Gatavojot rabarberu sīrupu, pāri palika saldie rabarberu biezumi, kurus izmantoju šo groziņu pildījumā.

    Groziņu mīklai vajadzēja:
    280g rudzu miltu
    100g eļļu, kas piemērota cepšanai (man bija graudaugu un augļu eļļa Vitosan )
    1 olu
    1 ēdamkaroti medus ar kaudzīti
    1 tējkaroti vaniļas cukura
    sāls pēc vajadzības
    2 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta (izmantoju Gefilus)



    Gatavošanas process:
    Vispirms sajaucu sausās sastāvdaļas, tad pievienoju pārējās un kārtīgi ar rokām izmīcīju, lai veidojas smuka bumba, kas nelīp pie pirkstiem.

    Tad ieliku ledusskapī uz stundu, lai mīkla atpūšas. Pēc tam ieliku to ar eļļu ieziestās formiņās,  iepildīju iekšā rabarberu saldo masu un liku cepeškrāsnī cepties 200 grādos 20 minūtes. īsi pirms beigās vēl pa virsu uzliku nedaudz bezpiedevu Gefilus jogurta. Tas mazliet mīkstināja rabarberu stiprumu.

    Groziņi sanāca kraukšķīgi un garšoja visiem.

    rabarberu sukādes

    Šogad no rabarberiem vēlējos pagatavot kaut ko īpašu, kas nav bijis citus gadus. Rītos parasti brokastojam, miksējot auzu pārslas ar dažādiem žāvētiem augļiem, riekstiem u.t.t. Šīs sukādes arī būs vienas no pašgatavoto musļu sastāvdaļām.



    Savācu info no dažādiem forumiem par šo tēmu un izvēlējos šādu gatavošanas procesu:
    Rabarberu kātiem notīrīju miziņas, tievākos sagriezu ar šķērēm, bet resnākos ar nazi gabaliņos. Saliku kārtās rabarberus ar cukuru. Uz 1kg notīrītu rabarberu dudzumu man sanāca 300g cukura. Gaidīju, lai izdalās suliņa 1 dienu. Tad sulu nolēju (sanāca diezgan daudz, jo rabarberi bija sulīgi). Rabarberu gabaliņus plānā kārtā izklāju uz cepampapīra un liku cepeškrāsnī kaltēties 55 grādos. Krāsns durvis atstāju mazliet šķirbā vaļā, lai apmainās gaiss. Kaltēšanas process bija diezgan ilgstošs. Forumos lasīju, ka vajag žāvēt 8 stundas, bet man sanāca vairāk. 

    Tik sanāca rabarberi un suliņa pēc atsulošanas


    Sanāca ļoti garšīgas sukādes, kas nebija stiegrainas un sausas, garšā saldeni skābas. Iesaku gatavot sukādes krietnu laiciņu pirms Jāņiem, jo tuvāk tiem rabarberi kļūst stiegraināki. Saliku tos izmantotajā papīra cukura paciņā. Tagad briestu pirkt augļu žāvētāju, lai varētu pagatavot arī sukādes no citiem augļiem un dārzeņiem, jo krāsnī žāvēšanas process ir ilgstošāks un ekonomiski neizdevīgs.

    Rabarberu sukādes gatavas

    pētersīļu skaistumkopšanas receptes

    Manā dārzā sakuplojuši pētersīļi. Neļāvu tiem uzziedēt un saplūcu labi daudz. Mājās uzreiz sagatavoju tos saldēšanai, lai ziemā varētu tos izmantot salātos, zupās, mērcēs u.t.t. Kātiņus atstāju aplējuma pagatavošanai.



     
    Pāri palikušos kātiņus aplēju ar verdošu ūdeni tā, lai tos noklāj un atstāju, lai ievelkas 30 minūtes. Tad atdzesētu ielēju ledus formiņās. Lietošu sejas atsvaidzināšanai. Ļoti labi noņem tūsku zem acīm.



    Šeit vēl ir info no žurnāla "Ieva", ko var darīt ar pētersīļiem.


    piektdiena, 2011. gada 10. jūnijs

    diētiskās kūciņas Vecrīga

    Veikalā nopirku plaucētos cepumus un mazliet tos uzlaboju. Tiem iekšpusē ir tukšums, kas prasās pēc aizpildīšanas. Pārgriezu katram cepumam vienu malu un iepildīju iekšā biezpiena masu.

    Kūciņām Vecrīga man vajadzēja:
    • plaucētie cepumi (manā rīcībā bija 142g), kuru sastāvā ir piens, kviešu milti, olu masa, ūdens, cukurs, margarīns, sāls un, protams, konservanti, emulgatori un krāsvielas kā jau veikalā pirktajiem produktiem.
    Ņammīgās kūciņas gatavas!
    Pildījuma sastāvs:
    • vājpiena biezpiens 200g
    • bezpiedevu jogurts 3-4 ēdamkarotes
    • puse no banāna
    • puse saujas rozīnes
    • ēdamkarote medus
    • šķipsniņa sāls
    Pildījuma sastāvdaļas sajaucu kopā un, atverot vienu pārgriezto pusi vaļā, iepildīju to cepuma tukšajā daļā.


    trešdiena, 2011. gada 8. jūnijs

    egļu dzinumi veselībai

    Arī šajā pavasarī līdzīgi kā pagājušajā, laikus parūpējos par savas ģimenes dabas aptieciņas sarūpēšanu. Kad eglēm parādījās jaunie dzinumi, metāmies tos savākt. Tie lielā daudzumā mums ir pieejami pie vecāku lauku mājām. Šoziem bērni intensīvi slimoja ar plaušu slimībām, tāpēc izmantoju manā rīcībā esošo informāciju par egles ārstnieciskajām īpašībām un pielietojumu šajā sakarībā. Viens no maniem informācijas avotiem: informācijas avotiem un vēl šeit.



    Svaigi egļu dzinumi - tie ir vērtīgs C vitamīnu avots, piemīt organismu spēcinoša iedarbība un tos var ēst turpat no koka. Pēc struktūras tie ir maigi un garša tiem ir līdzīga skābenēm. Tikai neiesaku aizrauties ar liela daudzuma apēšanu, jo tiek spēcīgi aktivizēta dažādu ķermeņa šķidrumu izvadoša un nieru darbība.

    Saldēti egļu dzinumi - lai varētu tos efektīvi izmantot arī rudenī un vēl vēlāk, tad tos sasaldēju. Pēc tam izmantošu tos pēc vajadzības, gatavojot kompreses, novārījumus.

    Izžāvēti egļu dzinumi - izmantošu tējām, vannām.

    Egļu dzinumu sīrups - izmantoju pretklepus sīrupa pagatavošanai. Gatavošanas process ir sekojošs: samalu ar blenderi egļu dzinumus. Tad liku bļodā un sajaucu ar cukuru 2:1. Ļāvu nostāvēties apmēram 7-8 dienas. Pēc tam iztecināju izveidojušos šķidrumu, izmantojot divās kārtās salocītu marli un ar rokām papildus izspaidot. Šķiidrums izveidojās mazliet viskozs un samērā garšīgs.




    Egļu dzinumu maisījums - būs izmantojams vitamīnu gūšanai un organisma spēcināšanai rudenī un ziemā. Gatavošanas process ir līdzīgs kā sīrupam, tikai cukura vietā pievienoju medu un mazākos daudzumos. Neko nost nekāsu, masu iepildīju burciņās un ievietoju tās pagrabā.

    pirmdiena, 2011. gada 6. jūnijs

    mitrinoša želeja ādai ap acīm

    Lūk mana recepte kopšanas līdzekļa pagatavošanai, kas domāts jūtīgajai ādai ap acīm. Divas nedēļas ir izmēģināts un atzīts par labu esam.

    Sastāvs: uz 30 ml gatavā produkta
    • Ilang ilang ziedūdens 15ml
    • Ģerānijas ziedūdens 10ml
    • Kliņģerīšu eļļa 0,8ml
    • Ilang ilang ēteriskā eļļa 3 pilieni
    • Kumelīšu ēteriskā eļļa 2 pilieni
    • ksanatāna sveķi 0,3g
    • hialuronskābe 0,2g
    • Suttocide A 3 pilieni
    • Airless trauciņš iepildīšanai
     
    Pagatavošana: ielēju trauciņā attiecīgā daudzumā ziedūdeņus, tiem pievienoju konservantu Suttocide A un ksanatāna sveķus. Tos kārtīgi samaisīju ar mikserīša palīdzību, jo ksanatāna sveķi sākumā veido kunkulīšus. Atsevišķā trauciņā sajaucu pārējās izejvielas, tad tās pievienoju klāt ziedūdeņiem un kārtīgi samaisīju līdz viendabīgai želejas masai. Lai nomērītu šādus mazus daudzumus, neiztikt bez precīziem svariņiem, kurus arī šeit izmantoju. Gatavo želeju iepildīju 30 ml trauciņā.

    Iedarbība: līdzsvaro, tonizē, mitrina ādu, piemīt pretiekaisuma iedarbība, maigi kopj un dziedē, aizsargā no ārējiem apstākļiem, paātrina ādas atjaunošanos. Maigā ziedu smarža nomierina un mazina stresu.

    Izmaksas: iegādājoties visas augstāk minētās izejvielas veikaliņā "BBfactory.lv", Ls.23,45. (bez svariņiem un mikserīša). Grūti pateikt, cik gatavošanas reizēm sanāks, bet šīs iepriekš iegādātās izejvielas izmantoju arī citu produktu gatavošanā un tad sanāk izdevīgāk.

    svētdiena, 2011. gada 5. jūnijs

    ķermeņa pieniņš pēc sauļošanās

    Pirms maza laiciņa bija dažas karstākas dienas, kad ādu tā vairāk palutināja saulīte. Tāpēc laicīgi sāku domāt par "pēcsaulītes" ādas kopšanas līdzekļiem un to pagatavošanu mājas apstākļos.

    Mana recepte ķermeņa pieniņam pēc sauļošanās:

    Sastāvs: sanāk kopā ap 220ml gatavā produkta
    • mitrinoša pieniņa bāze 195ml
    • ilang ilang ēteriskā eļļa 20 pilieni
    • kumelīšu ēteriskā eļļa 15 pilieni
    • smiltsērkšķu eļļa 7 pilieni
    • E vitamīns 6 pilieni
    • piemērota lieluma pudelīte iepildīšanai
     Iedarbība: Mitrina, un baro ādu, piesātina to ar vērtīgiem vitamīniem un taukskābēm, novērš UV staru iedarbību, veicina tās atjaunošanos, nomierina ādu pēc saules iedarbības. Klājas viegli, ātri iesūcas ādā.

    Pagatavošana: vienkārša, jo gatavai mitrinošanaji pieniņa bāzei tikai jāpievieno klāt pārējās sastāvdaļas, jāsamaisa un produkts gatavs lietošanai. Tieši tāpēc izvēlējos šo pieniņa bāzi un vēl arī tāpēc, ka patika tās sastāvs, kas aprakstīts  bb factory mājaslapā.

    Izmaksas:  iegādājoties visas augstāk minētās izejvielas veikaliņā "BB factory.lv", Ls.16,88. Man sanāca mazāk, jo pirku tikai pieniņa bāzi, pārējās sastāvdaļas jau bija manā rīcībā. Vajadzētu pietikt 5 gatavošanas reizēm, tikai pieniņa bāze katru reizi jāpiepērk klāt.