pirmdiena, 2011. gada 24. oktobris

Žāvēti vilkābeles augļi tējai

Viens no ārstnieciskajiem dabas brīnumiem, kuru šogad izmantoju savā dabas aptieciņā ir vilkābeles augļi. Tie lielā daudzumā ir pieejami manos laukos (stādīti dzīvžogā). To galvenais labums ir sirdsdarbības un asinsrites uzlabošana, bet mani visvairāk interesē spēja paaugstināt imunitāti un tās ir liels C vitamīna avots. Par citām ārstnieciskajām īpašībām sīkāk : te

Vilkābeles manos laukos
Sos mazos sarkanos auglīšus novācu pēc pirmajām salnām. Tad tie ir visgatavākie un garšīgākie. Tos var ēst tāpat, gatavot novārījumus vai izžāvēt, vēlāk pagatavojot veselīgās un garšīgās augļu tējas. Ievārījumos un kompotos gan neiesaku tos izmantot, jo pirmkārt, tiem vairāk ir ārstnieciska nozīme un otrkārt, kaut arī tie ir samērā garšīgi, liela noņemšanās ir ar mazo auglīšu atbrīvošanu no daudzajiem kauliņiem. Tāpēc šogad nolēmu tos tikai izžāvēt, lai vēlāk pievienotu augļu tējām.

No groza ir garšīgāk mieloties . . .
Zāvēšanas process bija ļoti vienkāršs, jo auglīšiem nebija vajadzīga nekāda pirmapstrāde. Tādus pašus augļu  žāvētājā iekšā, tikai iepriekš atlasot mazliet bojātos un nolaužot mazos kātiņus. Ieslēdzu 75 grādus pirmajā dienā, uz nakti izslēdzu, tad otrajā dienā 55 grādus, naktī izslēdzu un trešajā dienā arī 75 grādus. 

Gatavi žāvētie auglīši

Imunitātei - dzērvenes

Rudenī laicīgi sarūpēju saviem mīļajiem vitamīnus, lai vīrusiem grūtāk tikt klāt. Dzērvenes ir viens no efektīvākajiem veidiem kā izmantot dabas labumus imunitātes stiprināšanai. Manā ledusskapī jau stāv sagatavots maisījums.


Sastāvs:
  • svaigas samaltas dzērvenes 1kg;
  • medus 1kg;
  • samalti ķiploki 300g.
Pagatavošana: dzērvenes samalu kopā ar notīrītiem ķiplokiem blenderī. Pievienoju klāt medu, samaisīju un veselīgais vitamīnu maisījums gatavs.

Lietoju katru dienu pa 1.ēd.kar. (pieaugušajiem) vai pa 1 tējkar. (bērniem) pirms ēšanas.
Ideju smēlos no šī avota.

Mīnus 5kg bez diētām - 8 un 9 nedēļa

Beidzot kāja ir sadzijusi tiktāl, lai varētu aktīvi pavadīt dienu, ejot garākās pastaigās, braucot ar riteni un izpildot vingrinājumus arī vertikālā pozīcijā. Esmu pilna entuziasma daudz kustēties un pilnībā izmantot pēdējās rudens saulainās dienas dabā.

Saite no attēla
Mani dati pēc eksperimenta 9 nedēļas: pateicoties piespiedus mazkustīgajam dzīvesveidam - 67,3 kg. Par vienu kg vairāk nekā sākuma pozīcijā. 

Mani novērojumi: nesen izmantoju iespēju piedalīties veselīga dzīvesveida popularizējošā akcijā  Nomet riepu pāris fitnesa klubos Rīgā, lai galvenokārt konsultētos un uzzinātu no fitnesa speciālistiem par savām iespējām un kļūdām aktivitātēs. Pagaidām naudas un iespēju man apmeklēt kādu no šiem klubiem nav, tāpēc nekautrējos un izjautāju par visiem man interesējošajiem jautājumiem. Ko Es uzzināju? Bija dažas lietas, ko jau par sevi zināju (kaut arī ķermeņa masas ziņā svars ir normāls, tauki procentuāli ir drusku vairāk, bet toties muskuļu masa mazāk par normu). Izmēģinot abos klubos pieejamos trenažierus, sapratu, ka ar pilatēm vien nepietiks, jo pēc fitnesa speciālistu ieteikuma vēl papildus vajag nodrošināt aerobo (kardio) un spēka slodzi, lai tauciņi ātrāk sadeg un muskuļu masa mazliet pieaug. 

Interesanti fakti: nu jau piekto reizi katru otro dienu dodos garākos izbraucienos ar riteni jūras virzienā stundas garumā. Cenšos braukt ātri. Maršrutu izvēlos interesantu ar dažādu pakāpju grūtībām (sāku ar asfaltu, tad pa meža takām līdz jūrai, tad gar pašu jūras malu uz priekšu, atkal pa meža takām, pēc tam pa grantētu ceļu, pēdējā asfaltētā ceļa posmā maksimālā ātrumā. Fantastisks brauciens - baudīt skaisto dabu, saņemt zināmu adrenalīna devu, braucot gar pašu jūras malu un ir iespēja izvēlēties sev interesantu maršrutu atkarībā no laika apstākļiem un pašas vēlmēm! 

Mani secinājumi: ir jāturpina riteņbraukšana katru otro dienu kamēr vēl laika apstākļi to atļauj. Papildus mājās pilates. Pagaidām uzsvaru likšu uz savu aktivitāšu un slodzes palielināšanu.

trešdiena, 2011. gada 5. oktobris

Mīnus 5kg bez diētām - 6 un 7 nedēļa

Nolēmu šīs abas nedēļas apvienot vienā atskaitē, jo manas iespējas un motivācija bija zem katras kritikas. Kaut arī biju jau iemācījusies meistarīgi pārvietoties uz kruķiem, tomēr dienas lielāko daļu pavadīju mazkustīgā režīmā, lai nepārpūlētu savu ieģipsēto kāju. Mazliet pamēģināju pagriezt riņķi, bet ātri vien atmetu šo domu, jo tādai nodarbei vajag stingri stāvēt uz abām kājām. Kaut kā sevi piespiedu divas reizes nedēļā 15 minūšu vingrošanai horizontālā stāvoklī, bet jutu, ka ar to ir daudz par maz. Nenoliegšu, ka dažos savas bezspēcības apzināšanās momentos atļāvos apēst kādu saldumiņu tam nepiemērotā laikā. Arī kulinārijā nevarēju izpausties pietiekoši veselīgi, jo veikalā iepirkās vīrs pēc savas saprašanas par ēdienu izvēli. 

Šobrīd gan ģipsis jau ir noņemts un tagad jūtos daudz spraunāka un varošāka, motivācija arī ir atgriezusies, lai turpinātu aizsākto. Bet par to nākošajā turpinājumā.

auzu pārslas un āboli musli batoniņos

Nolēmu dažādot savas ģimenes rīta brokastis, auzu pārslas pagatavojot mazliet citādā veidā. Šo ideju noskatījos no Laines viņas blogā auzu ābolu musli batoniņiem, izpildot savās variācijās. Man ļoti patika tas, ka šo batoniņu gatavošanā netika izmantotas nekādas taukvielas un papildus milti un cukurs.
Gatavi pasniegšanai . . .
Pagatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas:



Pagatavošanas procesā: vispirms nosvēru un samaisīju visas sausās sastāvdaļas. Pirktos riekstus vēlams nomazgāt un sasmalcināt. Es to darīju, izmantojot produktu smalcinātāju ar S veida asmenīti, lai rieksti nebūtu pārāk smalki sablenderēti. Tāpat arī darīt ar žāvētajiem augļiem, ja vien tie nav pašu žāvēti (manā gadījumā tie bija ķirši un plūmes). Plūmes sagriezu gabaliņos. Beigās pievienoju medu, ābolu sulu un  cidoniju sīrupu un kārtīgi apmaisīju, lai veidojas vienmērīga masa. Šos izmantoju no pašas gādātajiem krājumiem. Līdz ar to cukura daudzums tajos ir minimāls.

Gatavajai masai nevajadzētu būt pārāk sausai un drūpošai , kā arī pārāk šķidrai. Salduma daudzumu var pavairot, pievienojot vēl klāt saldos žāvētos augļus vai medu. Mums garšoja labi tāpat. Šo masu liek uz cepamā papīra un ar karoti pieblīvē malas un augšpusi tā, lai gatavie batoniņi nesadruptu. Cepu 180 grādos 30 minūtes. Atdzisušos batoniņus sagriezu gabaliņos ar apaļo picas nazīti. Veselīgie auzu pārslu batoniņi gatavi!