pirmdiena, 2012. gada 26. marts

ābolu, jogurta un rupjmaizes kārtojums

Šis ir kārtējais veselīgais deserts, kuru par labu esam ir atzinusi mana ģimene. Parasti kafejnīcās piedāvā šāda veida desertu ar putukrējumu un rīvmaizi, kas piesūcināta ar kādu ievārījumu. Manā versijā saldo krējumu pievienoju tikai 100g. Lielāko daļu sastāda bezpiedevu jogurts un rupjmaizes rīvmaize ar kanēli. Ideju noskatījos no šīs receptes
Deserts gatavs

Nepieciešamās sastāvdaļas desertam

Sastāvdaļas: 
  • 500g ābolu biezeņa (paņēmu no pagraba ziemas krājumiem - savārīju nomizotus sagrieztus ābolus bez pievienotā ūdens un cukura)
  • 4 ēd.kar. brūnā cukurniedru cukura
  • 120g rupjmaizes rīvmaizes
  • 1 tējkar. kanēļa
krēmam:
  • 100g saldā krējuma
  • 2 ēd.kar. brūnā cukurniedru cukura
  • 300g bezpiedevu jogurta "kārums"
Pagatavošana: 
Rīvmaize ar kanēli karsējas pannā
Rupjmaizes rīvmaizi sajaucu ar kanēli un uz pannas karsēju uz vidējas liesmas kamēr kļuva jūtams rīvmaizes aromāts. Tad pārbēru citā traukā, lai atdziest. 










Saputotais gaisīgais krēms

Gatavoju krēmu - bļodā saputoju saldo krējumu ar cukuru stingrās putās. Tad turpinot putot, lēnām iemaisīju jogurtu līdz veidojās gaisīgs krēms. 











Kārtoju šos desertu stikla trauciņos. Pirmo kārtu liku ābolu biezeni, tad rīvmaizi, tad krēmu un vēlreiz ābolu biezeni, rīvmaizi un krēmu. Ieliku ledusskapī, lai nedaudz sasūcas rīvmaize. Deserts gatavs. 

pirmdiena, 2012. gada 12. marts

kraukšķīgās sausmaizītes/galetes

Šo recepti atradu Anitas blogā. Esmu ļoti pateicīga viņai par to. Ideāli der brokastīs ar vai bez sāļiem vai saldiem papildinājumiem. Vārdu sakot - ļoti garšīgs kraukšķis, kas ir veselīgs un ar salīdzinoši maz taukvielām un cukuru.
Kraukšķīgās galetes gatavas
Izmantotās sastāvdaļas un gatavošanas process bija ļoti līdzīgs.
Tātad, sastāvdaļas:
Visas sausās sastāvdaļas
  • 250g augstākā labuma kviešu milti
  • 50g linsēklas "Zelta rieksts" (iegādājos Rimi)
  • 150g pilngraudu milti (iegādājos Grauda spēks veikaliņā)
  • 1/2 tējk. sāls
  • 1/2 tējk. sodas
  • 20g cukurs
  • 50g izkausēts sviests
  • 240g kefīrs

Mīklas bumba



Pagatavošana: sajaucu bļodā visas sausās sastāvdaļas, kafijas dzirnaviņās smalki samaļot linsēklas. Tad pievienoju kefīru un mikroviļņu krāsnī izkausētu sviestu. Samīcīju viendabīgu mīklu kas nelīp pie pirkstiem. 






Izveltnētā bumbiņa



Tad savēlu plaukstās mazas bumbiņas un ar mīklas ruļļa palīdzību izveltnēju tās pēc iespējas plānas. 










Galetes gatavas cepšanai


Tad liku un paplātes ar cepamo papīru un ar dakšiņu sadurstīju daudzus caurumiņus. Kā noprotu - tas jādara tāpēc, lai sausmaizītes neuzpūšas, bet paliek plānas. Liku cepeškrāsnī cepties 180 grādos apmēram 10 minūtes kamēr tās palika gaiši brūnas. Mūsu ģimenei sanāca našķis vienam vakaram un trīs rītiem. 

diētiskā vista ananāsu jogurta mērcē

Viens no maniem pēdējā laika atradumiem kaloriju kompromisā. Samērā ātri pagatavojams un viegls pusdienu ēdiens.


Šī ēdiena pagatavošanai vajadzēs (divu pieaugušo un divu bērnu kompānijai):
Nepieciešamās sastāvdaļas

  • divas vistas filejas
  • puspaciņa makaroni
  • 300g bezpiedevu jogurta Kārums
  • daži konservētie ananāsu riņķīši
  • sāls un garšvielas pēc izvēles (var arī kariju)
  • mazliet eļļa cepšanai








Gatavošanas procesā makaronus ieliku katliņā vārīties kamēr gatavi. Tad sagriezu vistas fileju gabaliņos, apcepu uz pannas gandrīz gatavus. Pievienoju sāli un tad gabaliņos sagrieztus ananāsus. Mazliet pasautēju un tad pievienoju bezpiedevu jogurtu. Sautēju kamēr gatavs.

Visiem ļoti garšoja šī saldskābā mērcīte kopā ar vistu un makaroniem. Diētisks šis ēdiens sanāk uz vistas filejas un jogurta mērces rēķina, jo tradicionāli tiek gatavotas mērces no skābā vai saldā krējuma, pievienojot tai klāt   miltus. 

piektdiena, 2012. gada 2. marts

ķiršu zefīri vafeļu glāzītē

Reizēm ziemā tā sagribas saldējumu! Bet ziema ar savu aukstumu piebremzē. Tā tapa šāda alternatīva saldējumam. Parasti vienkāršo zefīru mājas apstākļos gatavo no cukura, ūdens vai sulas, želantīna un pāris olu baltumiem, bet manā versijā olu baltumi netika izmantoti.

Ņammīgais ķiršu zefīrs gatavs
Lai pagatavotu šādus zefīrus, ir nepieciešams:
  • 1,5 glāze cukura
  • 1 glāze ķiršu kompota sula no pagraba
  • 3 ēd.kar. želantīna
  • 0,5 tējkar. citronskābes vai citrona sula
  • 20 vafeļu konusa glāzītes
Vispirms sagatavoju un nosvēru visas nepieciešamās zefīru sastāvdaļas. Sameklēju arī tukšas olu kastītes, kur ievietot vafeļu glāzītes, lai tās neapgāztos. Tas jādara savlaicīgi, jo zefīra gatavošanās laikā visam aktīvi jāseko līdzi. Vafeļu glāzītes nopirku Mego veikalā divus iepakojumus pa 10 glāzītēm katrā - maksāja katrs iepakojums apmēram 60 santīmus.
sula gatava vārīšanai

Gatavošanās procesā no cukura, pusglāzes ķiršu kompota sulas un citronskābes katliņā uzvāra sīrupu un apmēram 10 minūtes karsē to nemaisot.









Uzbriedinātais želantīns

Pa to laiku želantīnu pārlēju ar otru pusglāzi ķiršu kompota sulu un atstāju uzbriest.










Šķīdinu želantīnu


Tad sīrupu necēlu no uguns, iemaisīju uzbriedināto želantīnu un maisīju kamēr tas izšķīst. 










Mans foršais palīgs pašrotējošais mikseris darbībā


Masu vēl karstu kūlu ar mikseri kādas 15 minūtes stingrās putās. Pateicoties mikserim, kuram ir statīvs, kas pats griežas un kuļ, šī procesa laikā varēju ielikt olu kastītēs sagatavotās vafeļu glāzītes. 








Šādi sagatavoju olu kastītes kā vafeļu statīvus

Jau iepriekš olu kastītēs iedobumiņos izgriezu mazus caurumiņus, lai tur varētu ievietot vafeļu glāzītes. Nogriezu arī vāku un noliku to kastītes apakšā. Ar pāris zobu bakstāmajiem kociņiem katrā galā savienoju augšu ar apakšu kopā un vafeļu statīva kastītes ir gatavas. 





No bordo sarkanas līdz rozā krāsai - ņammm . . .



Gatavu sakulto zefīra masu ar karoti lēju iekšā vafeļu glāzītēs un liku statīvā un ledusskapī iekšā. Vēl katrā glāzītē ieliku vienu ķirsi no kompota. 









Pirms ķirsīšiem un ledusskapī likšanas


Gatavie zefīri sanāca visām 20 vafeļu glāzītēm un to, kas palika vēl pāri, ātri notiesājām turpat uz vietas.