otrdiena, 2012. gada 17. aprīlis

bērnistabas sienu dekori

Nolēmu padalīties ar savu izpildījumu bērnistabas sienu izdekorēšanā. Šie dekori mums jau ir kādu laiciņu, bet Es pastāstīšu par to, kā līdz tiem nonācām.

Mans krāsojums
Vispirms izdomājām, kāda tēma būs šai istabai. Tā būs mūžīgā vasara ar zāli, ziediem, dzīvo radību un saulīti ar mainīgiem mākoņiem. Viss notika pamazām un pakāpeniski.

Puķainā griestu lampa
Vispirms nopirkām krāsojamās tapetes un nokrāsojām saulaini dzeltenā krāsā. Pluss šāda veida tapetēm ir tāds, ka tās bērni var apzīmēt un, ja gadās kāds nesmuks traips, tad var vēlreiz pārkrāsot. Ir arī mīnuss - šādas tapetes ir gaisu necaurlaidīgas un istabas durvis mēs turam vaļā, lai istaba labāk izvēdinās. Tad iegādājāmies skaistu paklāja segumu ar zāles un ziedu rakstiem, kuru ieklājām visas istabas platumā. Arī griestu lampu mēs piemeklējām ar ziedu un tauriņu motīvu.

Paklāja ziedu motīvs turpinās uz sienas
Tad sekoja mana kārta radoši izpausties un uzkrāsot vēl kādus vasaras motīvus uz sienām. Pirmais tapa papildinājums grīdas seguma motīvam par zāles un ziedu tēmu. Gar sienas malu turpināju zīmēt uz augšu zāles stiebriņus ar dažiem ziediem galos. Šādam darbam izmantoju savulaik Depo iegādātās "Art creation acrylic" krāsas. Krāsot bija viegli, jo tapešu struktūra bija samērā līdzena.

Izmantoju šīs akrila krāsas
Saulīte daļēji paslēpusies mākoņos
Nākošā tapa saulīte ar trīs mākoņiem kā jau Latvijas laika apstākļiem piemēroti ar mainīgu laiku. Izmēģināju jaunu krāsošanas tehniku, ar otiņu paņemot vienlaicīgi divas krāsas un uz sienas tās mazliet sajaucot kopā. Piemēram, saulītei dzeltenu un oranžu, bet mākoņiem zilu un baltu.

Tauriņu trafarets


Ar trafaretu zīmētie tauriņi un pašas zīmētās ķepas
Tā kā mana pacietība krāsošanai bija beigusies, ņēmu talkā Depo iegādātu trafaretu ar tauriņu tēmu un ar šī pašām krāsām tos uzzīmēju divās vietās uz sienas. Šādu trafaretu lietot ir ļoti vienkārši, jo ir tikai jānoplēš lipīgā kārta un jāuzlīmē to uz tās sienas vietas, kur ir doma krāsot. Lietoju tās pašas akrila krāsas un uzmanīgi ar otiņu iekrāsoju tauriņus tukšajās vietās. Pozitīvākais ir tās, ka arī bērni var piedalīties izkrāsošanā, kas arī tika izdarīts. Šo trafaretu var izmantot arī krāsojot atdalošo joslu starp divām krāsām.

Uzlīmes uz sienas
Ko tik Depo var atrast! Mans atradums bija arī plakāts ar lielām uzlīmēm ar dzīvo radību, puķītēm, koku, māju un vēl vienu saulīti, kuras kopā ar bērniem uzlīmējām uz otras istabas sienas, skapja durvīm, gultas malām. Vēl tomēr ir palikusi viena sien brīva, nedekorēta. Ir doma par jūras un jahtas tēmu, bet tam vēl ir jāsagaida iedvesma.

Uzlīmes uz skapja durvīm

Vienkāršas aproces bērniem

Kādā parastā vakarā, kad meitenes bija garlaicības pārņemtas, nolēmu šo vakaru aizpildīt radoši un piedāvāju viņām pagatavot pašām aproces. Meitenes ar prieku tam piekrita un garlaicīgais vakars pārvērtās radošajā vakarā. 

Laura demonstrē aproci

Šādu aproču pagatavošanai vajag tikai dažādu krāsu dzijas atlikumus apmēram vienādā biezumā un no papīra dvieļiem pāri palikušo rullīti

Šo rullīti ar šķērēm nogriezu apmēram 4cm platumā un sākumā parādīju meitenēm, kā tīt šim rullītim apkārt pirmās krāsainās dzijas kārtas, izvēloties tik mazus dzijas kamolīšus, lai tos varētu izvilkt cauri rullītim. Tālāk jau meitenes pašas cītīgi turpināja darbu. Tina apkārt dziju cieši klāt pavedienu vienu pie otra vienā kārtā tik platu cik vien vēlās. Tad paņēma citas krāsas dziju un piesēja klāt iepriekšējās krāsas dzijai un tina apkārt nākošo kārtu. Tā turpināja kamēr viss rullītis bija notīts. Dziju norāvu un iepinu starp kārtām. Un viss - aproce gatava. Tikai brīdinu, ka nevajag dziju tīt divās un vairāk kārtās un ņemt biezu dziju, jo tad šo aproci bērni nevarēs uzvilkt. Beigu beigās sanāca radoši aizpildīts vakars un bērniem jaunas rotaslietas.

Aizrautīgi strādā . . .


piektdiena, 2012. gada 13. aprīlis

Pirkstiņspēle - gumiju dēlis

Kādu laiciņu iepriekš pārskatīju savu bērnu spēļu krājumus un secināju, ka vajadzētu tos atsvaidzināt ar kādu jaunu spēli. Kaut kā ļoti negribējās ilgi staigāt pa veikaliem, meklēt un tērēt naudu tajā laikā, kad arī mūsu ģimenē krīze liek jostas savilkt ciešāk. Te man iekrita acīs kādas citas blogeres foršā ideja un izpildījums par gumijspēli bērniem. Tā ir pagatavojama samērā ātri un vienkārši. Galvenās spēles sastāvdaļas ir piemērota lieluma dēlis, piespraudes nagliņas un gumijas pietiekamā daudzumā. Liels Paldies Madarai par šo spēli - avots šeit

Top pirmās figūras
Darba gaitā nepieciešamie materiāli:
Nepieciešamie pamatmateriāli
  • koka saplākšņa dēlis - man bija 52*26,5cm liels un 1,5cm plats
  • piespraudes nagliņas - sanāca izmantot 60gb, kuras tika iepriekš iegādātas kancelejas preču veikaliņā un daļēji izmantotas zīmējumu galerijas konstrukcijas veidošanai
  • krāsainas gumijas jo vairāk jo labāk - tās arī iegādājos kancelejas preču veikaliņā
  • āmurs piespraudes nagliņu iedzīšanai kokā
  • mazā nagliņa caurumu sagatavošanai
  • flomasters attālumu atzīmēšanai

Piespraudes nagliņas un gumijas
Manā izpildījumā pagrabā tika sameklēts piemērota lieluma dēlis, kas savulaik bija iegādāts kā skapīša sastāvdaļa. Tad aprēķināju attālumus starp piespraudes nagliņām un dēļa malām un ar flomastera palīdzību atzīmēju līnijas un dēļa. Līniju krustpunkti bija nagliņu atrašanās vietas. Attālumi starp nagliņām sanāca 5cm. Nākošais solis un tas arī bija pats grūtākais - iesist piespraudes nagliņas dēlī. ņēmu talkā parasto mazo nagliņu, kuru pirmo ar āmuru iesitu līdz pusei katrā atzīmētajā vietā. To darīju ar tādu domu, lai būtu vieglāk iesist piespraudes nagliņas, jo pārāk stipri uzsitot ar āmuru, tās mēdza saplīst. Sagatavotajā caurumiņā uzmanīgi iedzinu piespraudes nagliņu. Droši vien labāk būtu ņemt talkā gumijas āmuru, kā to darīja Madara, bet manā rīcībā tāda nebija un nācās izlīdzēties ar parasto āmuru un upurēt dažas piespraudes nagliņas. 


Jāsaka, ka bērniem bija grūti sagaidīt, kad beidzot varēs sākt stiept un vilkt virsū un apkārt gumijas. Darbs vēl bija tikai pusē, kad bērni sāka veidot pirmos četrstūrus, trīsstūrus un trapeces. Vienā dēļa pusē mamma vēl sita naglas, bet otrā bērni jau vilka virsū gumijas un cīnījās par spēļu teritoriju. Pat vīrs iesaistījās šajā spēlē. Man pašai šīs spēle patīk tāpēc, ka tā trenē ne tikai pirkstiņus, bet arī telpisko domāšanu un ir vispārattīstoša. Uz šāda lieluma dēļa var veidot ne tikai ģeometriskas figūras, bet arī īsus vārdus un zīmējumus (māju, piemēram). 

pirmdiena, 2012. gada 2. aprīlis

Zīmējumu galerijas konstrukcija

Manai vecākajai atvasei ļoti patīk zīmēt. Gandrīz katru dienu no bērnudārza atnesam mājās kārtējo skaisto un izteiksmīgo zīmējumu. Arī mājās viņai ir vēlēšanās kaut ko uzzīmēt. Tā pamazām krājas zīmējumu lapiņas, kuras vajadzētu izlikt vispārējai apskatei un apbrīnošanai. Tad vienlaicīgi kaut kur pie sienas jāpieliek vairāki skaistie darbiņi kurus laiku pa laiciņam varētu nomainīt ar vēlāk tapušajiem. Jau kādu laiciņu domāju par to, kā to varētu izdarīt, lai nebūtu jāpērk, piemēram, dārgās korķa tāfeles. Tad meitiņas bērnudārzā ievēroju tādu vienkāršu konstrukciju visas sienas garumā, kas sastāv no divām līstēm augšā un apakšā un no līstēs ieskrūvētām skrūvītēm ar noviltiem striķīšiem. Bērnu zīmējumi tiek piestiprināti pie šiem striķīšiem ar mazu knaģīšu palīdzību. Tādā veidā var izvietot daudz zīmējumus un viegli tos nomainīt.
Galerijas konstrukcija gatava
Darbam nepieciešamie materiāli:
  • piespraudes nagliņas 12gb - nopirku kancelejas preču veikaliņā
  • divas koka līstes  86cm garas - sameklēju pagrabā no remonta pārpalikumiem
  • skrūvītes 4gb - līstīšu pieskrūvēšanai pie sienas
  • dzeltena krāsa - palika pāri no bērnistabas remonta - krāsojām tapetes
  • akrila dzija rozā krāsā - atradu savos dzijas krājumos
  • ota krāsošanai
  • dažas mazās nagliņas attālumu atzīmēšanai
  • vismaz 16 mazie knaģīši - arī kancelejas preču veikalā
Darba gaita:
Tātad, pagrabā sameklēju atbilstoša garuma vienādas divas koka līstītes, kas agrāk bija domātas izmantot remontdarbiem. Tās pieskrūvēju pie izvēlētās sienas ar četrām skrūvītēm - augšā katrā līstītes galā divas un tāpat apakšā divas. 

Tad nomērīju un atzīmēju ar pusiesistām nagliņām attālumus, kādos būs piestiprinātas piespraudes nagliņas un novilkti dzijas stiķīši (man sanāca 27,5cm; 5cm; 25cm; 5cm; 21cm un 2cm atstājot brīvu maliņu katrā līstes galā). 

Nākošais darbiņš bija nokrāsot šīs līstītes ar tādu domu, lai labāk izskatās un neizceļas uz sienas fona. Krāsot bija viegli, jo to darīju ar to pašu krāsu, ar kuru bija nokrāsotas šīs bērnistabas tapetes, tādēļ nebija jāuztraucas par šo tapešu noķēpāšanu ar krāsu. Līstītes krāsoju divas reizes. Pie reizes arī kopā ar bērniem atsvaidzinājām un piekrāsojām tās sienas vietas, kur laika gaitā bija uzradies kāds ķēpājums vai traips. 

Krāsa žuva ļoti ātri un jau drīz varēju ķerties klāt pie piespraudes nagliņu iesišanas līstītēs. Man šīs nagliņas iepatikās ar to, ka tās ir krāsainas un uz tām viegli var uztīt dzijas striķīšus. Izņēmu ārā pusiesistās nagliņas un šajās vietās uzmanīgi ieliku piespraudes nagliņas. 

Pēdējais darbiņš bija uztīt akrila dziju uz piespraudes nagliņām, savienojot augšu ar apakšu. To darīju tā - vienā līstes galā sasēju mezglu ap piespraudes nagliņu un stingri novilku dziju līdz apakšējai piespraudes nagliņai., aptinu tai apkārt un tad tāpat stingri novilku līdz blakus esošajai nagliņai un aptinu tai apkārt un tad līdz augšai. Tā turpināju līdz kamēr bija savienoti visi atzīmētie punkti. 
Vēl var pielikt divus zīmējumus . . .
Beidzot var ar knagīšiem piestiprināt zīmējumus. Zīmējumi vislabāk turas, ja tie ir piestiprināti katrs ar četriem knaģīšiem. Pie šāda veida konstrukcijas var pielikt vienlaicīgi 8 zīmējumus. Jo garākas līstītes, jo vairāk zīmējumus var pielikt. Mums pagaidām ar to pietiek.