Lielos ābolu daudzumus utilizēju, izspiežot ar pašmeistarotas tehnikas palīdzību sulu (lielos daudzumos), pieliekot klāt dažādiem asorti kompotiem (bumbieru - ābolu; plūmju - ābolu - brūkleņu), arī ievārījumiem (plūmju, brūkleņu), pagatavojot ābolu biezeni bez cukura. Kāda daļa no tiem stāv pagrabā salikti pītajos grozos un kastēs. Šogad pirmo reizi arī tos žāvēju.
|
Dažādu šķirņu āboli no maniem laukiem |
Gatavošanas procesā: izmantoju dažādus pēc skābuma un garšas rudens ābolus, lai interesantāka ēšana. Vienu daļu no tiem nomizoju un mizas arī izžāvēju, bet otru daļu nemizoju un tāpat žāvēju. Tātad, šos mizotos vai nemizotos ābolus sagriezu vidēji biezās šķēlītēs (ņemot vērā, ka žāvējot tās paliks uz pusi plānākas) un saliku savā žāvētājā. Izmantoju tikai ābolu nebojātās un beztārpu daļas.
|
Mizotie āboli un mizas gatavas žāvēšanai |
Sākumā uz piecām stundām ieslēdzu 75 grādu režīmu, bet pārējos laiku žāvējās 55 grādos. Tā ar nakts pārtraukumu kopā divas dienas. Žāvējot otro porciju, sanāca bišku ilgāk, jo mājās bija jūtams liels mitrums.
|
Gatavās žāvētās miziņas |
|
Gatavie žāvētie ābolīši |
Pielietojums: sanāca ļoti garšīgi ābolīši, kurus noteikti izmantošu dažādos ķīseļos, tējās, pašgatavotajos muslī batoniņos, saldajos ēdienos u.t.t. Šie ābolīši tiks uzglabāti izlietotajās cukura papīra paciņās. Tāpat arī izdarīju ar bumbieriem, izvēloties vidēji gatavos un saldākos.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru