trešdiena, 2011. gada 2. novembris

kastītes no apsveikuma kartītēm

Pirmā izmēģinājuma kastīte
Tā kā mūsu ģimenē esam trīs meitenes, tad loģiski pamazām sakrājas arī dažādi sievišķīgi aksesuāri (piemēram, matu gumijas, sprādzes u.t.t.). Secīgi rodas jautājums, kur tos visus likt. Kādu laiku meklēju smukas rotu kastītes, bet tās bija manam maciņam par dārgu. Ik pa laikam piedomājot par šo jautājumu, nesen pēkšņi atcerējos, ka savā bērnībā arī mēdzu radoši izpausties un vienā no tādām reizēm gatavoju kastītes no apsveikuma kartiņām, kas bija sakrājušās vairumā. Neatceros, kurš un kā man to iemācīja, bet biju pamatīgi ar to aizrāvusies un pamazām eksperimentējot tapa 4 dažāda lieluma kastītes. Tagad izrevidēju savu skapi un arī atradu šādai nodarbei un mērķim derīgas kartiņas un centos restaurēt atmiņā, kā to darīju. 

Kas ir vajadzīgs lai kaut ko tādu pagatavotu? 
  • Glancētas un pietiekoši biezas un stingras kartiņas (manā variantā visu kartiņu kopējā tēma - Ziemassvētki un Jaunais gads). Kastīte būs stingrāka, ja katra kartiņa būs divu daļu atvērumā. Kopumā 6gb. Kastītes iekšpusē neitrāli baltais tonis, izņemot apakšējo malu.
  • adata un stipra samērā bieza dzija attiecīgajā krāsā.
  • uzpirkstenis, lai caurumu izduršana kartiņās nebūtu pirkstiem nepatīkama.

Pagatavošanas procesā - kastītes lielums ir atkarīgs no apsveikuma kartīšu lieluma. Pirmajai izmēģinājuma kastītei izvēlējos Ziemassvētku un Jaunā gada tēmu, bet otrajai - ziedu tēmu. Sānos liku mazliet mazākas kartiņas, lai sanāktu smuka kastītes forma. Sākumā nofotografēju arī burtnīcu, jo domāju, ka izmantošu tās spirāles, bet tomēr nevajadzēja. Tad izdomāju, kuras kartiņas kurā vietā atradīsies un ar kurām būs savienotas kopā. 


Pēc tam ķēros klāt pie caurumu izduršanas ar adatas palīdzību. Sākumā uzpirksteni neizmantoju, bet tad sāka sāpēt pirksti un uzpirkstenis mani izglāba no tālākas savainošanās. Sanāca durt caurumus visapkārt katrai kartiņai, saliekot tās pa divi, lai caurumi sanāktu pretī viens otram. Ir jāņem vērā, ka katrai malai vajadzīga kartiņa, kas ir divās kārtās, lai kastīte būtu stingrāka.



Šūšanas darbi var sākties.Pirmajai kastītei izmantoju stingru vidēji biezu dzeltenu dziju. Otrai kastītei - krāsainu dziju. Tad sašuvu divu malu kartītes kopā šādi:

Tādā veidā sašuvu kopā visas kastītes malas un pēdējam ķēros klāt vāciņam. Lai to būtu ērti virināt vaļā un ciet, šajā vietā sašuvu kopā tās kartīšu malas, kas neveras vaļā. Šādā veidā apšuvu visas kartīšu malas.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru