pirmdiena, 2014. gada 3. marts

balerīnas kleita bērnudārza izlaidumam

Strauji tuvojas izlaidumu laiks bērniem bērnudārzos. Tāpēc esmu saņēmusies dalīties sava pagājušā gada pieredzē bērnudārza izlaiduma kleitas gatavošanā savai nu tik lielajai princesei. Arī šogad pamazām top kleita, kas ir cienīga saukties par bērnudārza izlaiduma štāti. Esmu ielēkusi jaunā rokdarbu lauciņā - eju apmācībā pie šuvējas un mācos strādāt ar adatu, diegu un šujmašīnu. Bet par šo kleitu rakstīšu nākamajā rakstā. Tagad aprakstīšu balerīnas kleitas tapšanas procesu.

Pirms tam izmeklējāmies lielākajā daļā lielveikalu, Bērnu pasaulē un dažos mazākajos bērnu apģērbu veikalos    mūsu uzskatiem atbilstošu izlaiduma tērpu, bet neatradām, jo nepatika daudzie kruzuļi, vizuļi un nesamērīgi lielās cenas tām kleitām, kas mums iepatikās. Arī pēc šuvējas apmeklējuma sapratām, ka sanāks kopsummā padārgi.

Daži fotouzņēmumi izlaiduma dienā pie bērnudārza

















Izlaiduma svinīgā daļa






Pēc  svinīgās daļas

Nekas cits neatlika kā pašai ķerties klāt pie kleitas cakošanas. Un kā to izdarīt man, kam patīk tamborēt, bet  nemāk šūt? Un atkal mani izglāba internets ar jaunu ideju par kleitas izgatavošanu neņemot talkā  šujmašīnu ideja par tamborētu puķu meitenes kleitu šeit

Tātad, manā variantā pamatā kleita sastāv no strēmelītēs sagriezta  un jostiņā iesieta dzeltena un balta tilla auduma svārciņiem, baltiem apakšsvārkiem divās kārtās un augšdaļā tamborēta topiņa baltā un dzeltenā krāsā. Un, protams, ka man tik mīļās puķes - viena liela balti dzeltena pie topa un bonusā pie kleitas trīs maziņas pie sprādzītēm matos.

Kleitas izgatavošanai man vajadzēja:

Baltie apakšsvārki
  • balti apakšsvārki divās kārtās 38,5 cm garumā. Augšējā kārta no smalka, mīksta tilla auduma, bet apakšējā kārta no auduma, kas līdzīgs zīdam. Tie man jau bija un tos tad arī ņēmu par pamatu kleitas svārku daļai.
















Pirmās tilla strēmeles jau sasietas tamborētajā jostiņā
  • dzeltens un balts tilla audums vidēja smalkuma tutu svārciņiem. No tā tika izgrieztas strēmelītes 84cm garumā un 7cm platumā. Kopskaitā šādas strēmelītes man vajadzēja 38gb. Sanāk 19gb. baltas un 19gb. dzeltenas.















Balta un dzeltena dzija kleitas topiņam
  • balta un dzeltena mīksta akrila 4 šķiedru dzija kleitas topiņam un ziediņam, kuram vajadzēja iegādāties 200g balto un 100g dzelteno dziju.















Kleitas dekoram man vajadzēja:

Dzeltenā lentīte iesieta topa korsetē
  • dzeltena spīdīga atlasa auduma lentīte tutu svārciņiem un korsetes sasiešanai topa muguras daļā, kuru iegādājos kancelejas preču veikalā apmēram 3m garumā.













    Pērlītes piešūtas topiņa jostasdaļā
  • dzeltenas pērlītes, kuras piešuvu kleitas topiņa kakla un lejasdaļā, ka arī ziediņa vidiņā pavisam kopskaitā 48gb.













Dzija, kuru bieži izmantoju aksesuāru tamborēšanai

krāsaina kokvilnas 2 šķiedru dzija 3 ziediņu tamborēšanai meitiņas matu rotai.















  • 3,5 lieluma tamboradata
  • šķēres
  • dzeltens diegs
  • adata
Uztamborēta jostiņa un iesietas pirmās tilla strēmelītes
Kā pirmos sāku darināt balerīnas cienīgos tutu svārciņus. Vispirms nomērīju meitiņas vidukli (53cm) un uztamborēju baltu jostiņu, pie kuras piesiet tilla strēmelītes. Sanāca 170 sākuma cilpiņas. Otro rindu turpināju riekstiņu rakstā ar divkāršajiem stabiņiem pa vidu izlaižot 3 pamata cilpiņas un tamborējot 3 gaisa cilpas. Tā man sanāca divas riekstiņu rindas. 
















Tutu svārciņu gatavi
Tā kā manā rīcībā jau bija baltie apakšsvārki divās kārtās, tad tilla audumu man nevajadzēja izmantot lielos daudzumos. Vispirms sagriezu balto un dzelteno tilla audumu strēmelītēs vajadzīgajā garumā, platumā un kopskaitā. Tad tos iesēju tamborētajā jostiņā katru strēmelīti brīvajā caurumiņā otrajā rindā. Sēju pēc kārtas balto, tad nākošo dzelteno strēmelīti visapkārt jostiņai. Iesiešanas tehniku noskatījos no šīs youtobe video pamācības. Strēmelīšu galus iegriezu slīpi, lai tie izskatītos pēc lapiņām. Kā pēdējo piešuvu baltu podziņu, kas savieno svārciņu galus kopā.

Tad arī pienāca kārta kleitas topiņam. Ņēmu balto dziju un tamborēju 160 pamatcilpiņas. Nākošās 2 rindas tamborēju ar divkāršajiem stabiņiem, izlaižot 1 pamata un tamborējot 1 gaisa cilpiņu. Nākošās 33 rindas tamborēju vēdekļa rakstā 19 cm augstumā. Tamborēšanas tehnika apmēram šāda - seashell. Pēc pirmo divu rindu tamborēšanas vēdekļu rakstā, sāku pamazām tamborēt slīpi, samazinot vēdeklīšu skaitu katrā malā. Tā tamborēju 8 rindas līdz katrā malā bija vēdeklīšu skaits samazinājies par 4. To darīju ar domu, ka vidukļa daļā tā būs mazliet šaurāka un jāatstāj brīva vieta dzeltenajai auduma lentītei, kuru ievēršu muguras daļā.
Topiņa muguras daļa
Pirmie 20cm vēdekļu rakstā



Topiņš ar krūšu daļu
Topiņa priekšdaļā atzīmēju tās divas vietas ar sarkanu diegu, kur krūšu paaugstinājumā vēlāk tamborēšu klāt dzelteno kakla lenti. Tā katrā topiņa malā turpinu tamborēt, slīpi noraucot 10 cm augstumā. Pašā topiņa vidū atstāju brīvus 2 vēdeklīšus. No tiem tamborēju atdalīti slīpi vispirms vienā pusē 3 cm un otrā pusē 3cm.








Tamborētās cilpiņas topiņa malās
Topiņa abās malās pietamborēju pamīšus cilpiņas, kurās ievērt dzelteno auduma lentīti.












Kakla lentīte 
Ar dzelteno dziju turpināju tamborēt krūšu daļas kakla lentīti. Tā sanāca divu vēdeklīšu platumā (3cm) un 38cm garumā. Tamborēju īsos stabiņus, lai sanāktu ciešs raksts. Kakla lentītes otru galu pietamborēju klāt pie otras krūšu daļas paaugstinājuma.









Topiņa apakšējās daļas dekoratīvajai maliņai ņēmu dzelteno dziju divās kārtās un tamborēju klāt pie apakšējās malas caurumiņiem divas rindas vēdekļu rakstā.

Dekoratīvā dzeltenā maliņa

Maliņa vēdekļa rakstā
Arī topiņa augšdaļu aptamborēju ar vienu rindu dzeltenās dzijas vienā kārtā vēdeklīšiem. Kakla lentītei abās malās aptamborēju maliņu, lai smukāk izskatās.




Un nu beidzot kā kārtējais balerīnas kleitas aksesuārs - dzeltenā korsetes lentīte. To ievēru mugurpuses cilpiņās, atstājot garus galus, kas sasienot kopā skaisti pārklāja tutu svārciņus. Trīs lentītes arī iesēju svārciņu jostiņā priekšpusē.
Lentīte iesieta korsetē
Ar šo lentīti mans kleitas dekorētprieks vēl nebeidzās. No dzeltenās un baltās dzijas katras divās kārtās uztamborēju lielu skaistu ziedu un piešuvu klāt pie kakla lentītes. Video pamācība ziediņam šeit. Ziediņa vidū un tāpat arī kakla lentītes vidū visā lentītes garumā piešuvu dzeltenās pērlītes. Arī topiņa apakšā dzelteno vēdeklīšu iedobumos piešuvu pa pērlītei.
 Kad beidzot biju apmierināta ar kleitiņas izskatu pilnībā, tilla svārciņus piešuvu pie topiņa dzelteno vēdeklīšu aizmugures. Manai princesei atlika tikai uzģērbt baltos apakšsvārkus un tiem virsū šo kleitiņu.

Pašā izlaiduma dienā sagatavoju piemērotas rotaslietas ar mīļoto ziedu motīvu - trīs matu sprādzes un aproce (par ziedu motīviem rotās ieskats manā blogā).

Ziediņu matu sprādzes lieliski iederējās frizūrā, kuru arī pati sameistaroju pēc izjūtām.

Tā pamazām soli pa solim radās radās vispirms ideja manā galvā, tad meklējumi internetā par ideālo izlaiduma kleitu, tad uzmetums uz lapas par izpildījuma iespējam manā variantā. Pēc tam nepieciešamo izejmateriālu meklēšana pa veikaliem, darba uzsākšana un mērīšana, piemērīšana, sākotnējā varianta pārskatīšana un izmainīšana pēc apstākļiem, atkal mērīšana, uzlabošana līdz gala variantam, kas pilnībā apmierina. Diezgan ilgstošs, bet tik jauki radošs process!



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru