pirmdiena, 2011. gada 24. oktobris

Žāvēti vilkābeles augļi tējai

Viens no ārstnieciskajiem dabas brīnumiem, kuru šogad izmantoju savā dabas aptieciņā ir vilkābeles augļi. Tie lielā daudzumā ir pieejami manos laukos (stādīti dzīvžogā). To galvenais labums ir sirdsdarbības un asinsrites uzlabošana, bet mani visvairāk interesē spēja paaugstināt imunitāti un tās ir liels C vitamīna avots. Par citām ārstnieciskajām īpašībām sīkāk : te

Vilkābeles manos laukos
Sos mazos sarkanos auglīšus novācu pēc pirmajām salnām. Tad tie ir visgatavākie un garšīgākie. Tos var ēst tāpat, gatavot novārījumus vai izžāvēt, vēlāk pagatavojot veselīgās un garšīgās augļu tējas. Ievārījumos un kompotos gan neiesaku tos izmantot, jo pirmkārt, tiem vairāk ir ārstnieciska nozīme un otrkārt, kaut arī tie ir samērā garšīgi, liela noņemšanās ir ar mazo auglīšu atbrīvošanu no daudzajiem kauliņiem. Tāpēc šogad nolēmu tos tikai izžāvēt, lai vēlāk pievienotu augļu tējām.

No groza ir garšīgāk mieloties . . .
Zāvēšanas process bija ļoti vienkāršs, jo auglīšiem nebija vajadzīga nekāda pirmapstrāde. Tādus pašus augļu  žāvētājā iekšā, tikai iepriekš atlasot mazliet bojātos un nolaužot mazos kātiņus. Ieslēdzu 75 grādus pirmajā dienā, uz nakti izslēdzu, tad otrajā dienā 55 grādus, naktī izslēdzu un trešajā dienā arī 75 grādus. 

Gatavi žāvētie auglīši

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru