trešdiena, 2013. gada 30. janvāris

Daru pati - Cukura vasks

Beidzot ir pienācis laiks manam kārtējam bloga ierakstam par sasniegumiem skaistumkopšanā mājas apstākļos. Briedu uzrakstīt par šo delikāto tēmu jau kādu laiciņu un ar roku uz sirds varu teikt, ka tas ir tikpat efektīvi kā skaistumkopšanas salonos. Nemaz nerunājot par naudas ietaupījumu, kas bija galvenais motīvs man uzsākt šāda veida procedūras mājās. 


Vasks gatavs lietošanai
Atzīstos, ka daba un galvenokārt gēni no tēva līnijas mani ir apdāvinājuši ar apmatojumu arī nevēlamās vietās, tāpēc cīnos ar to jau no pusaudžu gadiem. Laika gaitā, izmēģinot dažādas metodes, kā efektīvāko un ātrāko metodi nevēlamā apmatojuma likvidēšanai esmu izvēlējusies vaksāciju. Daudzus gadus apmeklēju skaistumkopšanas speciālistes, kas man palīdzēja šajā delikātajā lietā. Pēdējā laikā aizdomājos par to, ka abas šīs speciālistes nemeklēja palīdzību no malas, bet pašas tika galā ar savu nevēlamo apmatojumu arī intīmajā zonā. Tad kāpēc gan arī man nepamēģināt?

Tā nolēmu pati gatavot sev cukura vasku un tikt galā ar apmatojumu bez citu palīdzības. 
Internetā atradu saiti latviešu valodā un saiti angļu valodā par šāda vaska pagatavošanu mājas apstākļos.

Cukura sīrups gatavošanas sākuma stadijā
Nepieciešamie palīgmateriāli cukura vaska gatavošanā:
  • tērauda katliņš ar dubulto dibenu (drošāks pret piedegšanu)
  • metāla paliktnis (paņēmu no mikroviļņu krāsniņas) -mazliet attālina no liesmas un  nodrošina vienmērīgāku un lēnāku vaska vārīšanās procesu)
  • ēdamkarote vaska sastāvdaļu dozēšanai un šķidruma maisīšanai
  • citrusaugļu sulu spiede 
  • taimeris precīza gatavošanas laika uzņemšanai
  • trauciņi gatavā cukura vaska iepildīšanai
Nepieciešamās sastāvdaļas cukura vaska gatavošanai:
  • 2 glāzes cukura (man apmēram 255g vienā glāzē)
  • 1/4 glāzes citrona sulas (1/4 glāzes ir 4 ēdamkarotes vai 60ml)
  • 1/4 glāzes ūdens (1/4 glāzes ir 4 ēdamkarotes vai 60ml)
Pats cukura vaska gatavošanas process ir ļoti labi aprakstīts šajās augstāk minētajās saitēs, tikai no savas puses vēlos piebilst, ka ļoti svarīgi ir vārīšanas trauka izvēle un precīza laika ievērošana, lai sīrups vārīšanās laikā nepiedeg vai otrādi - līdz galam neizvārās. Sīrupam jāvārās ar maziem burbulīšiem. Nedrīkst pieļaut lielos burbuļus. Tāpēc Es izmantoju tērauda katliņu ar dubulto dibenu + metāla paliktni. Šajā angļu saitē ir precīzāk aprakstīts gatavošanas process un 5 un 6 bildītē smuki parādīts kādai jābūt gatavā cukura vaska krāsai. Gatavais cukura vasks man sanāca aptuveni 350g. 

Tādā krāsā ir gatavs cukurs vasks 
Arī par meitenēm padomāju un ielēju formiņās vēl nesacietējušo vasku un  ievietoju ledusskapī - sanāca cukurgailīšu končas.

Pati lietoju vasku šķidrā uzsildītā veidā, to uzsildot mikroviļņu krāsniņā un uzklājot ar mēles depresoru palīdzību. Virsū uzlieku daudzkārt lietojamo auduma strēmeli un plēšu nost pretēji matiņu augšanas virzienam.

Mani būtiskākie palīgmateriāli vaksēšanas procesam
Nepieciešamie palīgmateriāli sevis vaksēšanai:
  • mēles depresori (nopērkami aptiekās iepakojumā pa 100gb., kas maksā apm. 1.20Ls vai saldējuma kociņi, kas noderēs sejas apmatojuma un bikini zonas vaksēšanai). 
  • daudzkārt lietojamas auduma strēmeles (jo vairāk, jo labāk, bet man ir 4gb. maza izmēra sejas apmatojuma noņemšanai un 41gb. vidēja izmēra, kuras labu laiku atpakaļ iegādājos vienu daļu lavandas.lv internetveikalā un otru daļu The body shop veikaliņā)
  • mikroviļņu krāsniņa vai  sildīšana ūdens peldē 
  • vates spilventiņi ādas attīrīšanai
  • ādas attīrīšanas līdzeklis vai pirms tam duša
  • nomierinošs un mitrinošs  ķermeņa pieniņš ar alveju vai kumelītēm
Var arī šo vasku lietot istabas temperatūrā cietā veidā, kā aprakstīts šeit, bet Es tā nedaru, jo tad vasks tiek izlietots vairāk. Ļoti laba pamācība vaska lietošanā šķidrā veidā ir saitē angļu valodā. No savas puses vēlos piebilst, ka sildot vasku mikroviļņu krāsnī, ir jāuzmanās, lai tas nesakarst par daudz. Tam ir jābūt tik šķidram,  lai no kociņa tek lēni, bet nepil un ir vērts pirms tam pārbaudīt uz savas rokas vaska temperatūru un tikai pēc tam uzklāt uz citām ķermeņa daļām. Man pietiek uzsildīt mikroviļņu krāsniņā apmēram 30 sek.
Pirmā izmantotā vaska strēmele
Pats vaksēšanās process, piemēram, kājām man notiek šādi - ieeju dušā, nomazgājos, noslaukos, tad uzsildu vasku. Noklāju zemē dažas avīzes, jo vasks mēdz nopilēt. Tad uzklāju vasku plānā kārtiņā un virsū auduma strēmeli vienai kājai un uzreiz otrai kājai apmēram tajā pašā vietā. Tad plēšu nost strēmeli pirmajai un turpat blakus uzklāju nākošo vaska kārtiņu. Plēšu nost otrai kājai un turpat blakus uzklāju nākošo vaska kārtiņu. Tādā veidā darbs ātrāk iet uz priekšu, jo nav jāgaida kamēr vasks pietiekoši sacietēs, lai to plēstu nost. Kad vasks kļūst tik biezs, ka ir grūti to uzklāt, tad atkal to uzsildu. Procesa beigās nomazgāju vaska pārpalikumus ar ūdeni un uzklāju mitrinošu ķermeņa pieniņu. Izlietotās vaska strēmeles paturu ūdenī izlietnē apmēram 2 stundas, izskaloju un lieku uz radiatoriem žāvēties. Izžāvētas tās negludinu, bet ritinu apkārt tualetes rullim un nostiprinu ar gumiju. 

Nu jūtos daudz vieglāka, svaigāka un par ietaupīto naudu ar vieglu sirdsapziņu varu atsvaidzināt savu garderobi ar kādu jaunu apģērba gabalu. 

3 komentāri:

  1. forši, ar kas tāds būs jāizmēģina. sen jau mājās gatavoju sev kosmētiku, bet līdz tādam gan vēl nebiju tikusi :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Droši - darbs mazliet ķēpīgs, bet tas ir to vērts. Priecājos, ka esmu iedvesmojusi vēl kādu veikt šo procedūru pašai.
      Ja rodas vēl kādi jautājumi, raksti.
      Starp citu, arī Tu mani iedvesmo ar savu blogu! Paldies Tev!

      Dzēst
  2. a obligāti to citronu vajag?

    AtbildētDzēst