trešdiena, 2011. gada 14. septembris

Cidoniju sukādes + sīrups

Pagājušajā gada ziemā izjutu lielu vajadzību pēc latviešu citrona un C vitamīna avota - konservētajām cidonijām. Tāpēc šajā gadā nenoslinkoju un savos laukos nolasīju visas kaut cik gatavās cidonijas.

Izžāvētās cidonijas
Pagatavošanas process: diezgan darbietilpīgs un piņķerīgs. Bet, ja pacietības ir pietiekoši, tad uz priekšu! Visgrūtākais posms ir pats sākums, kad cidonijas ir jānomazgā, jāiztīra un jāsagriež šķēlītēs. Iztīrīšanas darbu darīju ļoti rūpīgi, jo cidonijas atbrīvoju ne tikai no sēkliņām, bet arī no cietās vidusdaļas, lai izžāvētās cidonijas būtu mīkstākas. Lai to varētu izdarīt, man vajadzēja vispirms katru cidoniju pārgriezt vismaz četrās daļās. Izmantoju arī tās cidonijas, kas vēl nebija gluži gatavas un zaļā krāsā.

cidonijas savā sīrupā
Sagrieztās cidoniju šķēlītes liku kārtās ar cukuru. Tā kā tās ir ļoti skābas, tad cukuru liku diezgan daudz. Uz 1kg cidonijām tikpat daudz cukura. Nākošajā dienā izveidojušos sīrupu, kas bija vairāk nekā cerēju, caur sietiņu nokāsu un ielēju mazās pudelītēs un tās ieliku ledusskapī. Vēlāk šo sīrupu izmantošu pēc vajadzības, pievienojot klāt dažādiem salātiem, tējām, ķīseļiem, sulām, saldajiem ēdieniem u.t.t. Cidoniju šķēlītes liku žāvētājā pirmās trīs stundas 75 grādu temperatūrā un  līdz dienas beigām zemākā temperatūrā. Cik atceros, tās kopumā žāvējās vienu pilnu dienu. Gatavās cidoniju sukādes sanāca ļoti garšīgas. Ar tām rīkošos līdzīgi kā ar sīrupu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru