ceturtdiena, 2013. gada 14. marts

Dzimšanas dienas ballīte Alises Brīnumzemē

Janvārī nosvinējām meitiņai 7 gadu jubileju. Pirms tam jau laicīgi pārrunājām ar topošo gaviļnieci par vēlmēm un iespējām. No tā sapratu, ka meitiņa vēlas uzlūgt 8 viesus no savas bērnudārza grupiņas ar gudru ziņu - jo vairāk viesu jo vairāk dāvanu. Nolēmām, ka svinības notiks mūsu pašu mājoklī. 

Domājot par ballītes tēmu, ieskatījos uzlūgto viesu sarakstā un secināju, ka zēnu būs tikpat cik meiteņu. Tātad, princešu, feju, ziedu un citu tēmu ar meitenīgo un romantiski rozā noskaņu nebūs. Atlika vien sameklēt tādu tēmu, kas būtu interesanta abām frontēm un pašai ķerties klāt pie ballītes organizēšanas. Un atradu - Trakā cepurnieka tējas dzeršanas ballīte! Ideju smēlos šajā lapā. Tēmas tur ir visādas - Bārbiju, pludmales, basketbola, karnevāla, apkārt pasaulei u.c.  Šo tēmu izvēlējos tās neparastuma un daudzo pasaku tēlu dēļ. Arī meitiņa ar sajūsmu piekrita manai idejai. 

Kad tēma bija izvēlēta, ķēros klāt pie augstāk minētās saites un citu lapu studēšanas par iespējamajām aktivitātēm, kas būtu piemērotas izvēlētajai tēmai. 

Vienlaicīgi arī gatavoju ielūgumus. Idejas par ielūgumu noformēšanu smēlos šeit, bet jau gatavas printējamas kartiņas, kuras atliek tikai aizpildīt ar tekstu šeit. Meitenēm devām kartiņas ar Alisi un siržu karalieni, bet zēniem ar trusi un Češīras kaķi. Savu tekstu Es noformēju apmēram šādi:


Arī paši sev laicīgi iedalījām lomas - jubilāre, protams, ka bija Alise, Es attiecīgi kāršu karaliene, mazā māsa bija trusis, bet mans vīrs Trakais cepurnieks, kurš arī aktīvi piedalījās un palīdzēja man spēļu organizēšanā. Šīm lomām laicīgi sagatavoju svarīgākos aksesuārus. Alisei tika viena  no manām bērnības kleitām, piemeklējot piemērotu baltu priekšautiņu un stīpiņu, trusim attiecīgi ausis, un kur nu Cepurnieks bez savas cepures un kāršu karaliene bez kroņa! 

Galvenie pasaku tēlu atribūti
Pieminēšu, ka pasakai par Alisi brīnumzemē ir vismaz trīs man zināmas kino versijas, bet šai ballītei pamatā bija Disneja multenīte no 1951 gada, kuru pilnā versijā oriģinālajā angļu valodā var noskatīties šeit. To mēs arī visi kopā noskatījāmies, lai varētu labāk sagatavoties piešķirtajām lomām.

Un tā pamazām radās īss un kodolīgs saraksts ar aktivitātēm un lietām, kuras pielietošu ballītes laikā. Šis saraksts ievērojami palīdzēja laicīgi sagatavot visu nepieciešamo konkrētajai aktivitātei un sakārtot pēc secīguma. Tas izskatījās apmēram šādi:

Ballītes aktivitātes un tām nepieciešamās  lietas

  1. Baltā truša ala - Alise sagaida savus viesus pie durvīm, saņem dāvanas un tad pieskrien trusis un saka: "Nav laika! Man jāskrien!" Un lien alā. Alise tam seko un aicina viesus pa vienam sekot viņai līdz trusim alā. Tā dara katru reizi, kad ierodas katrs viesis. Vispirms Alise lien alā, tad trusis, tad pirmais viesis, otrais viesis un visbeidzot pēdējais kamēr visi sanākuši. Šai aktivitātei nepieciešamās lietas: liela diametra telts auduma caurule, kas domāta bērnu aktivitātēm un pati bērnu telts. Caurules viens gals atrodas pie ieejas durvīm, bet otrs ievietots bērnu teltī. Izlienot cauri caurulei un teltij, bērni nonāk istabā, kas iekārtota kā Alises brīnumzeme.
Pie truša alas un otrā pusē mana Alise brīnumzemē
2. Kļūsti par vienu no Brīnumzemes varoņiem - kad visi viesi ir ieradušies, piedāvājam viņiem uzreiz iejusties kādā no Brīnumzemes varoņu tēliem, piemērojot sev dažādas maskas. Idejas par masku gatavošanu  un maskas, kas jau gatavas printēšanai smēlos šeit un šeit, ka arī šeit un šeit. Paldies šiem radošajiem un labajiem cilvēkiem!
Bērni pārvērtību procesā
3. Radošā darbnīca - stafete:  Izkrāso rozi sarkanu. Kad bērni ir mazliet apraduši ar jaunajām lomām, ķeramies pie pirmās spēles, kuras laikā bērniem tiek katram iedota lapa ar izprintētu rozi, kuru jāizkrāso sarkanā krāsā, jo man kā siržu karalienei patīk tikai sarkanā krāsa. Pēc savas būtības šī spēle ir ļoti līdzīga karstajam kartupelim. Tiek iedots viens sarkans flomasters un Es paslēpjos citā istabā. Pa to laiku tas, kuram ir šis flomasters, krāso rozi un dod tālāk flomasteru pa apli nākošajam dalībniekam. Pēc kāda laiciņa Es parādos un saucu :"Galvu nost!" Tas, kuram šajā brīdī rokā paliek flomasters, izstājas no spēles. Uzvar tas, kurš ir pirmais izkrāsojis rozi sarkanu vai paliek pēdējais spēlē un dabū uzlīmes.  Šai spēlei nepieciešamie materiāli ir flomasteri un obligāti sarkanais, papīra lapas ar printētām rozēm atbilstoši viesu skaitam. Kad spēle beigusies, ļauju bērniem pabeigt zīmējumu.

Pabeidzam izkrāsot zīmējumu
4. Stafete - Baltais trusis kavē. Šī spēle ļauj bērniem atbrīvot savu enerģiju un izkustēties. Stafetes būtība ir sekojoša: bērni sadalās divās komandās. Iedalu katrai komandai pa vienai lielai spilvendrānai, kas pilda maisa funkciju. Tas dalībnieks, kas ir pirmais, kāpj maisā un lec uz priekšu un apkārt šķērslim, kas mūsu gadījumā ir manis izgatavots pulkstenis no kartona, kura rādītājus jāpagriež uz vienu stundu atpakaļ. Tad jālec atpakaļ pie pārējiem komandas dalībniekiem un maiss jāiedod nākošajam lēcējam. Uzvarētāji dabū končas. Stafetei nepieciešamie materiāli ir 2 maisi jeb lielas spilvendrānas, divi lieli kartona pulksteņi ar grozāmiem rādītājiem, divi krēsli un pietiekami daudz vietas šādām aktivitātēm.

Bērni piedalās stafetē
 5. Radošās darbnīcas - Pasaku tēlu pagatavošana. Meitenēm bija iespēja izdaiļot siržu karalienes dārzu ar skaistām rozēm no kreppapīra, bet puikām - papildināt karalienes apsardzi ar kāršu karavīriem. Ideju par kāršu karavīru pagatavošanu atradu šeit. Bet rožu gatavošanu jubilārei iemācīja kāds jauks cilvēks vienā citā pasākumā un to viņa arī iemācīja saviem viesiem. Rožu radīšanas process ir apmēram šāds. Lai pagatavotu siržu karavīrus, mums bija nepieciešamas kārtis, pūkainās stieples, krāsainais cietais kartons, pva līme, šķēres (vairākas) un flomasteri. Bet rozēm bija nepieciešams zaļš un sarkans kreppapīrs, koka iesmiņi, pva līme, otiņas un šķēres (vairākas). 

Bērnu gatavotais kāršu karavīrs ar rozīti
6. Cepurnieks rāda trikus.
  • Kā jau augstāk minēju, mans vīrs bija Trakais cepurnieks. Viņa cepurei, kuru pagatavoju šai ballītei par godu, bija vairākas funkcijas - reprezentatīva maska atbilstoši pasaku tēlam; izmantota kā burvju mākslinieka atribūts un visbeidzot arī noderēja bērniem vienai citai spēlei, kuras apraksts sekos. Šīs neordinārās cepures gatavošanas process man bija diezgan laikietilpīgs. Pārmeklēju interneta resursus un beidzot šajā youtobe video atradu man pieņemamu cepures izgatavošanas veidu. Protams, ka izgatavošanas procesa laikā man bija savas interpretācijas. No šī video paņēmu pamatdomu, ka cepuri var pagatavot no kartona, sagriežot to un salokot vajadzīgajā formā. Cepures izgatavošanai man vajadzēja: lielu loksni kartona, šķēres, zīmuli, papīra vai reģipša nazi, violetu audumu cepures ārējai malai un tumši zilu audumu cepures iekšmalai, karsto līmes pistoli detaļu sastiprināšanai un auduma pielīmēšanai.
Cepurnieka cepure, zaķis un dubultais dibens
  • Lai šī cepure varētu pilnvērtīgi pildīt burvju mākslinieka atribūta funkciju, iekšpusē ieklāju tumšas krāsas audumu un pagatavoju dubulto dibenu, kur paslēpt zaķi. Bērniem tika rādīti trīs triki. Pirmais triks ar kārtīm, otrais ar brīnumaino zaķa izvilkšanu no cepures un pazušanu tajā un trešais arī ar kārtīm. Trikus ar kārtīm vīrs iemācījās no Burvju triku grāmatas. Arī jubilāre iemācījās vienu triku no šīs grāmatas, kuru parādīja viesiem (monēta, kas stāv vertikāli uz pirkstiem). Bērni aizrautīgi vēroja šos abus triku māksliniekus un mēģināja atminēt kā to var dabūt gatavu. Protams, ka triku ar zaķi viņi atminēja līdz ko dabūja cepuri savās rokās. 

Mani burvju mākslinieki rāda trikus . . .
7. Liec Češīras kaķim smīnēt. Tā ir ļoti jautra spēle, kuras būtība ir ar aizsietām acīm mēģināt pielikt pareizā vietā kaķa smīniņu un dažas citas ķermeņa daļas. Angļu valodā šī spēle saucas - pin the grin on the Cheshire cat. Precīzāk, Es jau iepriekš sagatavoju uz lielas kartona plāksnes uzzīmētu Češīras kaķi, kā arī uzzīmēju un izgriezu no akvareļu papīra dažas šī kaķa ķermeņa daļu kopijas. Te nu var izvērsties pēc vajadzības un iespējām. Man bija sagatavots kaķa smīns, smīns ar muti un degunu, galva ar ausīm, acis, aste, astes gals. Kopumā 6 detaļas. Spēles laikā viens no dalībniekiem izvēlējās kādu no kaķa ķermeņa daļām, kurai otrā pusē bija pielīmēti lipekļi, uzlika galvā un uz acīm Cepurnieka cepuri un ar citu bērnu palīdzību, kuri sauca "Pa labi! Pa kreisi! Augstāk! Zemāk!", mēģināja pielikt detaļu pareizajā vietā. Tad noņēma cepuri un skatījās, kas ir sanācis. Ne vienmēr viss izdevās precīzi. Tas arī bija tas smieklīgākais. Nākošais spēles dalībnieks izvēlējās citu kaķa ķermeņa daļu un darīja tāpat kā iepriekšējais. Spēle beidzas tad, kad visi dalībnieki ir pielikuši savu detaļu un izsmējušies par spēles rezultātu.


Mazākajam spēles dalībniekam piepalīdzam

8. Stafete - Flamingo krokets. Šī spēle ir atainota tajā pašā multenītē par Alisi brīnumzemē. Pati kroketa spēles būtība ir ar pēc iespējas mazāku āmura sitienu skaitu pārvietot savu bumbu cauri noteiktai vārtiņu kombinācijai no starta līdz finišam. Flamingo kroketa spēles gadījumā āmuru aizstāj pats flamingo, bet vārtiņus - liela izmēra kārtis. Manā gadījumā vārtiņi tika izgatavoti no tā paša kartona plāksnēm tām virsū uzzīmējot kāršu simbolus. Savukārt, flamingo vietā izmantoju bērnu boulinga ķegļus. To forma pati par sevi mazliet atgādina flamingo. Atlika tikai uzkrāsot virsū flamingo tēlu. Mājās atradās arī dažādas maza izmēra bumbiņas, kuras izmantoju šajā spēlē. Stafete sākās ar to, ka bērni atkal sadalījās divās komandās un pirmais dalībnieks paņēma flamingo un ar to mēģinaja iesist bumbiņu cauri visiem priekšā esošajiem vārtiņiem un pēc tam atpakaļ pie nākošā spēles dalībnieka. Uzvarētāju komandai, kas pirmie paspēj bumbiņu izsist cauri visiem vārtiņiem tiek končas. Pārējiem uzlīmes.

Flamingo - zīmējums mazliet izdzisis

9. Multenes par Alisi brīnumzemē skatīšanās. Kad bērni bija kārtīgi izspēlējušies kā mūsu organizētās spēles, tā arī savā starpā, apskatījuši dāvanas, kārtīgi paēduši un nogaršojuši manu gatavoto dzimšanas dienas torti,  piedāvāju noskatīties multeni, ko labprāt visi arī darīja. Diemžēl tikai nepaspēja noskatīties līdz galam, jo ieradās vecāki viņiem pakaļ.


Bērni savā nodarbē
Vēl viena spēle, kuru sagatavoju, bet neatlika laiks to nospēlēt:
10. Stafete - trakā tējas dzeršana. Tā ir ļoti vienkārša spēle no sagatavošanās viedokļa. Tai vajag tikai divas tējas tasītes ar apakštasītēm, kuras bērni uzmanīgi nes apkārt krēslam, divas tējkarotes ar diviem cukura graudiņiem, kuras bērni arī tāpat uzmanīgi nes apkārt krēslam un divi tējas maisiņi, kurus bērni nes uzmanīgi uz galvas apkārt krēslam un atpakaļ. Secībai nav lielas nozīmes.

Cukura graudiņi par tēmu spēlei

Nu gan sanāca garš rakstiņš, tāpēc par manis gatavotajiem galvenajiem gardumiem - tējas kūciņām ar zefīru un dzimšanas dienas torti rakstu nākošajā rakstiņā šeit.

Ieteikumi šāda veida pasākuma pašorganizēšanai.
  • Galvenais pluss tam, ka paši divatā ar vīru organizējām ballīti par Alises brīnumzemē tēmu, ir naudas ietaupījums, kuru citādi būtu jamaksā par telpu īri un pasākumu vadītājiem.
  • Gatavojoties ballītei par kādu noteiktu tēmu, vajadzētu laicīgi sagatavot visas nepieciešamās lietas un atribūtus, kas atbilst šai tēmai - man ļoti palīdzēja augstāk minētais saraksts.
  • Ja bērnu skaits pasākumā ir +/- 10, tad noteikti vajadzīgi divi cilvēki, kas vada spēles, sakārto un arī novāc spēlēm vajadzīgos atribūtus, apkalpo bērnus pie galda, fotografē un galu galā spēj tikt galā ar bērniem un noturēt viņu uzmanību spēļu laikā.
  • Būtu arī labi, ja vēl kāds pieaugušais uzņemtos atbildību fotografēt interesantākos un skaistākos brīžus ballītes laikā, jo arī diviem pasākuma vadītājiem ir grūti atrast kādu brīvu brīdi, lai fotografētu. 
Tas kopumā beidzot viss un ceru, ka kādu iedvesmoju šāda pasākuma organizēšanai mājās.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru