pirmdiena, 2011. gada 28. novembris

kārtainā zemeņu jogurta torte

Nedēļas nogalē svinējām jubileju. Protams, vēlējos palutināt savējos un gaidītos ciemiņus ar kaut ko īpaši pašgatavotu. Kā īpašie ēdieni bija šī torte un garšīgais Ziemassvētku cālis. Šī kūka bija īpaša ar to, ka izmantoju pati savas sasaldētās ogas no vasaras krājumiem. Man patika izmantot tikai  bezpiedevu jogurtu, jo tam var pievienot saldumu cik nepieciešams un kādas ogas vai augļus vien vēlies.Tortei sanāca četras kārtas. Tās pamatā bija cepumu masas kārta, tad vaniļas jogurta kārta, nākošā zemeņu jogurta kārta un pati augšējā dekoratīvā - ogu želejas kārta. Izskatījās un garšoja fantastiski!

Žēl, ka tik tumša bilde, bet kā smaržo un garšo!
Sastāvdaļas:
  • 1.pac. cepumi "Gaidenis" (ar fruktozi) - izvēlējos tāpēc, ka tie nav tik saldi un trekni kā Selga;
  • (apm. puse no puslitra burciņas) ābolu biezenis bez cukura - pagatavoju pati, ābolus nomizojot, sagriežot gabaliņos un izvārot metāla pīlē bez ūdens un cukura, pusizšķīdušus sablenderējot un saliekot puslitra burciņās pagrabā;
  • 2 trauciņi bezpiedevu jogurts (apm. 620g);
  • 200g saldais krējums 35%;
  • 2 pac. želantīns;
  • 1 tējkar. vaniļas esence;
  • cukurs - pievienoju jogurtam tik cik saldu gribēsies;
  • ķiršu kompota sula;
  • sasaldētas zemenes un mellenes no pašu vasaras krājumiem dekorēšanai.
Pagatavošana: 
Gatavā cepumu kārtas masa un izejvielas
Sagatavoju kūkas formu, iesmērējot to ar sviestu, lai kūka nelīp klāt pie malām. Citā traukā sadrupināju cepumus un sajaucu ar ābolu biezeni. Cepumu masu ieklāju un izlīdzināju kūkas formā. Ieliku ledusskapī kamēr gatavoju nākošo kārtu. 


Cepumu masas kārta kūkas formā
jogurts saputots ar saldo krējumu
Tad gatavoju vaniļas jogurta masu. Saldo krējumu kopā ar cukuru saputoju. Lēnām, turpinot putot, pievienoju bezpiedevu jogurtu sajauktu ar cukuru. Jogurta masu sadalīju divos traukos. 










Siltā ūdens peldē izkausēts želantīns
Tikmēr sagatavoju želantīnu. Uzbriedināju to aukstā ūdenī, kas mazliet nosedz. Pēc dažām minūtēm nolēju lieko ūdeni nost, maisot izkausēju karstā ūdens peldē. atstāju tur siltumā, lai nesaželē. 









vaniļas jogurta masa
Gatavojot balto tortes kārtu, saputotajai jogurta masai pievienoju vaniļas esenci un vienu trešo daļu no  sagatavotā želantīna. To lēju virsū uz cepumu kārtas un liku ledusskapī saželēt. Man sanāca pilna zupas šķīvja daudzumā. 









zemeņu jogurta masa
Kā nākošo gatavoju zemeņu kārtu. Ņēmu laicīgi no saldētavas izņemtas un atsaldētas saspaidītas zemenes ar cukuru un pievienoju tās klāt saputotajai jogurta masai. Tad pievienoju otro trešdaļu želantīna un lēju virsū mazliet sastingušajai vaniļas jogurta kārtai.  Liku ledusskapī sastingt. 







Viss sagatavots garnējumam

Kā pēdējais un ne mazāk svarīgais darbs ir garnējuma kārtas gatavošana. Atnesu no pagraba ķiršu kompotu, nolēju sulu, kurai pievienoju vēl mazliet cukura, pievienoju pāri palikušo želantīnu un apmaisīju. Laicīgi no saldētavas izņemtas ogas - lielas zemenes, mellenes izkārtoju uz saželējušās zemeņu jogurta kārtas (zemenes pārgriezu uz pusēm, bet mellenes izkaisīju tām apkārt). Tad uzlēju sagatavoto ogu želeju tām pāri un liku ledusskapī pilnībā sastingt. Iesaku šāda veida tortes gatavot iepriekšējā vakarā kā to darīju Es, lai visas kārtas paspēj kārtīgi sastingt.






pirmais tortes gabaliņš bērniem


2 komentāri:

  1. Izskatas gardi un samera vienkarsi. Noteikti japamagina kadreiz :)) Dikti garso zelejas. It ipasi jogurta.

    AtbildētDzēst
  2. Njamm, izklausās un izskatās dikti gardi!

    AtbildētDzēst