trešdiena, 2011. gada 9. novembris

ķirbja saldie žagariņi

Manu ievērību visvairāk ķirbja gatavošanā izpelnījās ideja par ķirbja mizas kā saldā ēdiena izmantošanu. Internetā izlasīju, ka tā ir ne mazāk vērtīga kā pārējās ķirbja daļas.  Te citāts: "Ķirbja mizu varētu saukt par organisma būvmateriālu.Organisma veselības uzturēšanā un ārstniecībā arī ķirbja miza ir ļoti vērtīga. Tā spēj papildināt ar vērtīgām vielām ķermeņa cietās daļas: kaulus, zobus, nagus un matus. Samaltas vai sarīvētas ķirbju mizas var pievienot jebkuriem vitamīnsalātiem. Ķirbju mizas satur arī organisko želantīnu, kas nepieciešams kaulu locītavu, skrimšļu augšanai un atjaunošanai to bojājumu gadījumos".


Nu kā lai no kaut kā tik veselīga neuztaisa kaut ko garšīgu? Vispirms domāju mizas izžāvēt un lietot samaltā veidā, bet atmetu šo domu, jo mājās nav kafijas dzirnaviņu malšanai. Tad pamazām nonācu pie idejas par saldo žagariņu pagatavošanas. Kādu laiciņu atpakaļ mani pacienāja ar mājās gatavotām ķirbju mizas sukādēm. Man ļoti iegaršojās, bet recepti nepajautāju. Tāpēc improvizēju pati pēc savas saprašanas. 

Mizas ar un bez mīkstuma
Nepieciešamās sastāvdaļas ķirbja saldo žagariņu pagatavošanai:
  • no ķirbja mīkstuma atdalītas mizas sagrieztas platās šķēlēs;
  • ābolu sula 1,5 glāze;
  • cidoniju biezenis ar cukuru 3 ēd.kar. (tā vietā var izmantot cidoniju sīrupu);
  • cukurs 4.ēd.kar.
Žagariņi salikti sautēšanai pīlē
Gatavošanas procesā ķirbja mizas ar nazi sagriezu mazos garenos gabaliņos žagariņu formā. Saliku tos metāla pīlē kārtās ar cidoniju biezeni un cukuru. Pārlēju ar ābolu sulu. Uzliku vāku un vārīju uz lēnas uguns tikmēr kamēr mizas palika vidēji mīkstas.

Tikko salikti žagariņi žāvētājā
Tad saliku žagariņus žāvētājā un žāvēju divas ar pusi dienas ar pārtraukumiem naktī. Sanāca garšīgi. Bērniem dodu konču vietā. Arī helovīna vakarā pacienāju mazos spociņus, kas nāca mūs izjokot.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru