trešdiena, 2011. gada 7. decembris

Garšīgais Ziemassvētku cālis

Kāpēc Ziemassvētku cālis? Nu droši vien tāpēc, ka arī otrie ēdieni var tikt pasniegti kā dāvanas ar pārsteigumu maisiņos - tikai tādā garšīgi ēdamā veidā. Šo ideju noskatījos no Mārtiņdienas receptēm, kurās galvenajā lomā bija vista vai zoss. Kad gatavojos šo recepti gatavot pati, vairs to Internetā neatradu - gatavoju daļēji pēc atmiņas un daļēji pati no savas radošās pieejas.

Cālis servēts uz galda

Šo ēdienu gatavoju arī saviem viesiem - kopumā bijām 6 pieaugušie un četri bērni. Palika vēl nākošajā dienā ar ko pamieloties.

Uz pannas apcepti vistas stilbiņi
Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 12 gb. svaigi vistas stilbiņi;
  • Tešlas kārtainā bezrauga mīkla plāksnītēs (2.pac. jeb 12 gb.)
  • 5 gb. vidēji lieli kartupeļi;
  • 150g žāvēta gaļa;
  • 1 mazs sīpols;
  • pusglāze piena;
  • 1 ola;
  • sāls pēc garšas;
  • diegs;
  • folijs.
Pagatavošana:
Viss gatavs pildīšanai
Kartupeļus nomizoju, liku katlā vārīties un gatavoju kartupeļu biezeni ar pienu. Apsālītus svaigos vistas stilbiņus apcepu uz pannas gandrīz gatavus. Žāvēto gaļu sagriezu mazos gabaliņos un apcepu uz pannas kopā ar sīpolu gatavus. 





Uz mīklas plāksnes uzlikts pildījums - pārsteigums



Pa to laiku istabas temperatūrā atsaldēju gatavās Tešas mīklas plāksnītes. Uz katras no tām uzliku pusotru karoti gatavo kartupeļu biezeni un virsū mazliet apcepto gaļu ar sīpoliem. Vidū izveidoju mazu bedrīti un ievietoju stilbiņu ar tievāko galu uz augšu. Pa to laiku uzliku cepeškrāsni sildīties līdz 180 grādiem. 







Pirms cepšanas maisiņi sakārtoti pannā
Mīklas malas atlocīju tam visapkārt tā, lai sanāk tāds kā maisiņš. Brīvās malas salipināju kopā un pa vidu apsēju apkārt diegu, lai cepšanās laikā neatplīst vaļā. Maisiņa augšējo malu mazliet atlocīju.  Stilbiņa tievāko galu aptinu ar folija gabaliņiem, lai cepoties neapdeg. Mazā krūzītē sakūlu olu un ar otiņu apsmērēju katru mīklas maisiņu un liku cepešpannā un krāsnī cepties. Cepu tikmēr kamēr redzēju, ka mīkla ir skaisti zeltaini brūna. Gataviem maisiņiem noņēmu nost diegu un servēju uz galda.



Ziemassvētku cāli servēju uz šķīvja, klāt pieliekot salātus, kuru galvenā sastāvdaļa bija kāposti, ananāsi un kukurūza. Vairāk neko citu neprasās, jo šāds ēdiens pats par sevi ir diezgan sātīgs. Vēl kā garšīga piedeva ir spāņu pussaldais vīns. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru