trešdiena, 2011. gada 14. septembris

Žāvētas plūmes + sīrups

Šogad plūmes, tai skaitā lielās zilās bija pilni koki. No tām savārīju plūmju/ ābolu ievārījumu, saliku asorti kompotos, pagatavoju plūmju čatniju un beigu beigās arī izžāvēju.

Izžāvētās plūmes
Darba procesā uzmanīgi pārgriezu uz pusēm lielās zilās plūmes. Pavisam mīkstās un griešanas procesā mazliet deformētās plūmes izmantoju čatnija vārīšanā - te sīkāk: http://www.solipasolim.lv/lasit/1011/. Žāvēšanai arī neizmantoju tārpainās plūmes. Tad ieliku divās lielās bļodās, pārberot kārtās ar cukuru, lai izdalās sīrups. Nākošajā dienā sīrupu caur sietiņu nolēju un plūmju pusītes liku žāvētājā cieši vienu pie otras. Izveidojušos sīrupu salēju mazās stikla pudelēs un ieliku ledusskapī. Žāvēšanas process, cik atceros, ilga divas dienas (naktī slēdzu ārā). Pirmajā dienā žāvēju lielākajā temperatūrā, bet jau nākamajā dienā mazākajā temperatūrā. Ik pa laikam mainīju vietām paplātes, lai vienmērīgāk žāvējas. Gatavām plūmēm jābūt tik sausām, lai viegli paspiežot neizdalās nekāds šķidrums.

plūmes pārbērtas ar cukuru
Gatavās plūmes sanāca salskābas un stipras savā garšā. Tagad tās uzglabāju izlietotajos cukura papīra maisiņos. Vēlāk tās izmantošu, gatavojot dzērienus, ķīseļus, saldos ēdienus u.t.t.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru