piektdiena, 2011. gada 6. maijs

Auzu - ķirbja cepumi

Turpinot tēmu un meklējumus par veselīgajiem saldajiem našķiem, mans atklājums ir auzu pārslu cepumi ar ķirbi. Manā saldētavā bija palikuši mazi ķirbja krājumi. Šo recepti atklāju citā emuāru blogā - Paldies Lainei: par blogu.
 Ieviesu arī pati savas izmaiņas šīs receptes sastāvā un pagatavošanas tehnoloģijā.
  • 35g Vitosan graudaugu, riekstu un augļu eļļa cepšanai
  • 200 g ķirbja biezenis
  • 250 g auzu pārslas
  • 70 g auzu milti
  • 70 g brūnais cukurs
  • puse saujas rozīnes
  • 1 ēdamkarote citrona sulas
  • 60 g mandeles
  • 20 g kokosa skaidiņas
  • 1 tējkarote cepamais pulveris

Tā kā veikalā neatradu auzu miltus, tad talkā ņēmu seno smalcināšanas metodi - piestiņu. Arī rieksti tika smalcināti tādā pašā veidā. Process sanāca gan ilgāks nekā ņemot palīgā tehniku, bet Es vēlējos šos cepumus ar nevienmērīgāku struktūru lai būtu jūtami arī daži riekstu gabaliņi. 


Ķirbju biezeni gatavoju, mikroviļņu krāsnī, vispirms ķirbju atkausējot un tad izcepot mīkstus. Lieko šķidrumu nolēju nost, lai cepumi būtu kraukšķīgāki. Tad ķirbju saspaidīju ar dakšiņu vienmērīgā masā un pievienoju pārējai masai. 
Dzērveņu skābumu aizvietoju ar citrona sulu, jo kā esmu sapratusi, ķirbis vienmēr ir garšīgāks kopā ar kaut ko skābu un saldu.
Vitosan eļļu izvēlējos tāpēc, ka tā ir piemērota saldo ēdienu cepšanai un piemīt ļoti patīkams mandeļu, aprikožu smaržu sajaukums.
Šie cepumi, manuprāt, ir veselīgi tāpēc, ka tiem ir pievienots salīdzinoši maz cukurs un kā taukvielas nav pievienots sviests, bet eļļa, kas arī daudzuma ziņā nav daudz. Arī auzas un to milti paši par sevi ir veselīgāki par kviešu miltiem.
Sanāca ļoti garšīgi un smaržīgi cepumi, kraukšķīguma ziņā kaut kur pa vidu. Manējiem garšoja. Lielais šķīvis tika izēsts vienā piegājienā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru