svētdiena, 2011. gada 1. maijs

Lielās talkas diena manā izpildījumā

Pienāca diena, kurai biju iepriekš gatavojusies. Iepriekš, pastaigājoties ar bērniem pa Carnikavas skaistākajām vietām, ievēroju atkritumiem koncentrētākās vietas. Ap plkst. 10.00 uz pāris vietām arī devos. Noskaidroju, kur tām tuvumā atrodas koordinators, dabūju no viņa smukos dzeltenos maisus, cimdus. Kā kompanjones un palīdzes bija manas mazās meitenes. Ārā spīdēja saulīte un bija patīkami apvienot pastaigu ar lietderīgumu.

Pirmā uzkopšanas vieta - priežu un bērzu mežiņš pie upes Gaujas. Tur netālu risinājās lieli būvdarbi. Secināju, ka būvdarbu laukumā (tur negāju) un tā tuvumā atkritumu ir visvairāk. Strādnieki pusdienojuši (čipsu pakas, cigarešu iepakojumi, vienreizējo plastmasas trauku komplekti) un dzēruši no mazajām stikla grādīgo kokteiļu pudelītēm, kuras meistarīgi centušies noslēpt tuvākajos krūmos un zemes padziļinājumos. Un plēves, plēves, plēves.

Atkritumu slēptuves vieta būvdarbu tuvumā
Mans guvums būvdarbu tuvumā

Pa ceļam uz pirmo uzkopšanas vietu atkritumu tikpat kā nebija. Malači talcinieki!

Mūsu ģimenes pastaigas mērķis - Gaujas krasts
Otrā uzkopšanas vieta  - atkal pie upes Gaujas, bet jau citā vietā gar dambi. Tur arī bieži ejam. Šo maršrutu izvēlējās mana vecākā meita. Biju mazliet izbrīnīta, jo kopš talkas sākšanās bija pagājušas dažas stundas un šī bija iecienīta pastaigu vieta daudziem, bet atradām plaši redzamā vietā čupu ar izgāztiem sadzīves atkritumiem. Ķērāmies klāt un savācām pilnu dzelteno maisu.

Mans mazais lielais palīgs
Pēc pāris stundu darba jutām lielu izsalkumu un devāmies mājās, kur vīrs jau gatavoja garšīgas pusdienas. Uzreiz pēc pusdienošanas nu jau visi kopā gājām aplūkot strūklaku, kuru atklāja tieši todien Carnikavas parkā. Izsalkušajiem talciniekiem tika organizētas pusdienas - armijas virtuve (griķu biezputra un cepamdesiņas, kuras varēja paši apcept ugunskurā). Tā patīkami tika pavadīta talkas diena. Nemaz nerunājot par lepnumu, ko tagad izjūtu par padarīto. Uzskatu, ka arī bērniem šādi uzskatāmi tiek parādīta attieksme un cieņa pret savu dzīvesvietu un tās apkārtni.

Lai jums patīkamas pastaigas nu jau tīrākā Latvijā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru