pirmdiena, 2011. gada 18. jūlijs

ķiršu sukādes+sīrups

Šogad ķiršu gana daudz, lai varētu ar tiem eksperimentēt to ieziemošanā. Ķiršu kompoti un ievārījumi jau pagatavoti un ielikti pagrabā. Tāpat arī saldētavā ielikti svaigie ķirši. Bet šoreiz pirmo reizi izmantoju savu jauniegūto Zelmer pārtikas žāvētāju un pagatavoju ķiršu sukādes un pie reizes arī to sīrupu. Šī ierīce tika izvēlēta tāpēc, ka cena bija pieņemama un tai ir divi žāvēšanas režīmi, kas tomēr ir svarīgi.


Pārejot pie žāvēšanas procesa: kopā ar mazo palīdzi nolasījām apmēram drusku pāri kilogramam nogatavojušos parastos skābenos ķiršus.














Izņēmām kauliņus ar paštaisītu kauliņu izņēmēju - pārtaisītu dakšiņu (ideja no youtobe)
Man patīk, ka to ir ļoti vienkārši uztaisīt un ķirši netiek lieki traumēti.










No kauliņiem atbrīvotos ķiršus liekam bļodiņā kārtās, pārberot ar cukuru (ķirši, cukurs, ķirši cukurs). Varētu būt ap 500-600g cukura.
Gaidījām, lai atdalās sula un ķirši paliek saldāki. Mums sanāca 10 stundas.








Tad ķiršus nokāsu un izveidojušos sīrupu ielēju pudelēs ieziemošanai. Tā kā ķirši bija ļoti sulīgi, tad sīrups sanāca diezgan daudz. Pašus ķiršus mazliet plaukstā nospiestus iebēru žāvētājā pānā slānī. Uzliku režīmu 75 grādi un žāvēju ar pārtraukumiem 22 +/-2 stundas. Ik pa laikam mainīju vietām paplātes, lai vienmērīgāk žāvējas.












Kopumā žāvēšana sanāk ilgstošs process, bet gatavās izžāvētās ogas smaržo lieliski un ķiršu garša ir izteiktāka. Pēc izskata tās līdzinās rozīnēm, tikai ir nedaudz lielākas un tumši sarkanā krāsā. Aprīnojami ir tas, ka liela daļa salduma palika nevis ķiršos, bet to sīrupā neskatoties uz samērā ilgstošu cukurā mērcēšanu. Bet šādi ķirši arī ir ļoti garšīgi. Gatavās sukādes vienu daļu uzglabāšu izlietotajās cukura papīra paciņās, bet otru - mazās stikla burciņās.

trešdiena, 2011. gada 13. jūlijs

kabaču dārzeņu sacepums


Dārzā noņēmu pirmo lielo kabaci. Lūk mana versija tā pagatavošanai.

Man un mazajām meitenēm vajadzēja:
  • 1 kabaci (pietika ar pusi)
  • dažas ķiploku daiviņas
  • 1 liels tomāts
  • 3 olas (katram pa vienai)
  • sāls pēc garšas
  • olīveļļa

Gatavošanas procesā kabaci nomizoju, sagriezu mazos gabaliņos un mazliet apcepu mazā olīveļļas daudzumā.

Tad pievienoju ķiplokspiedē izspiestus ķiplokus un apcepu vēl mazliet. Šķipsniņa sāls.











Nākošā sastāvdaļa ir tomāti, kurus arī sagriezu mazos gabaliņos un pievienoju kabačiem.
Kad kabači un tomāti ir izcepušies mīksti, kā pēdējo pievienoju sakulto olu ar sāli.Cepu kamēr gatavs. Citā versijā pirms olas vēl var pievienot malto gaļu. Tad būs vēl sātīgāk, bet arī treknāk. Acij tīkamāk ir tad, ja cep šo sacepumu kā lielu pankūku, to lieki nebakstot.

otrdiena, 2011. gada 12. jūlijs

sasaldēts jogurts uz kociņa

Lai vasaras karstajās dienās apmierinātu savu vajadzību pēc veldzējošā našķa - saldējuma un pie reizes piedomātu par kalorijām, iesaku vienkāršu recepti, kā to pagatavot pašiem. Šim nolūkam izmantoju "Valio alma" jogurtu 400g iepakojumā ar 2% tauku saturu.

Par Latvijā pieejamajiem saldējuma galvenajiem veidiem un to saturošajām kalorijām papildus informācija ir te: saldējuma apraksts.

Iepildīju jogurtu iepriekš nopirktajos, iztukšotajos un izmazgātajos mazajos bērnu jogurta trauciņos. Tad katra trauciņa vidū ieliku saldējuma kociņu un saldētavā iekšā (vēl variants - nopirkt tukšās vafeļu glāzītes un iepildīt tajās). Vēl var arī pagatavot, bezpiedevu jogurtam pievienojot vasarā pieejamās ogas un cukuru.

Sasalušu jogurtu var viegli izņemt no trauciņiem, mazliet to atlaidinot. Baudīt šo jogurtu iesaku lēnām un nesteidzoties, jo tas ir aukstāks nekā parastais saldējums.