pirmdiena, 2012. gada 2. aprīlis

Zīmējumu galerijas konstrukcija

Manai vecākajai atvasei ļoti patīk zīmēt. Gandrīz katru dienu no bērnudārza atnesam mājās kārtējo skaisto un izteiksmīgo zīmējumu. Arī mājās viņai ir vēlēšanās kaut ko uzzīmēt. Tā pamazām krājas zīmējumu lapiņas, kuras vajadzētu izlikt vispārējai apskatei un apbrīnošanai. Tad vienlaicīgi kaut kur pie sienas jāpieliek vairāki skaistie darbiņi kurus laiku pa laiciņam varētu nomainīt ar vēlāk tapušajiem. Jau kādu laiciņu domāju par to, kā to varētu izdarīt, lai nebūtu jāpērk, piemēram, dārgās korķa tāfeles. Tad meitiņas bērnudārzā ievēroju tādu vienkāršu konstrukciju visas sienas garumā, kas sastāv no divām līstēm augšā un apakšā un no līstēs ieskrūvētām skrūvītēm ar noviltiem striķīšiem. Bērnu zīmējumi tiek piestiprināti pie šiem striķīšiem ar mazu knaģīšu palīdzību. Tādā veidā var izvietot daudz zīmējumus un viegli tos nomainīt.
Galerijas konstrukcija gatava
Darbam nepieciešamie materiāli:
  • piespraudes nagliņas 12gb - nopirku kancelejas preču veikaliņā
  • divas koka līstes  86cm garas - sameklēju pagrabā no remonta pārpalikumiem
  • skrūvītes 4gb - līstīšu pieskrūvēšanai pie sienas
  • dzeltena krāsa - palika pāri no bērnistabas remonta - krāsojām tapetes
  • akrila dzija rozā krāsā - atradu savos dzijas krājumos
  • ota krāsošanai
  • dažas mazās nagliņas attālumu atzīmēšanai
  • vismaz 16 mazie knaģīši - arī kancelejas preču veikalā
Darba gaita:
Tātad, pagrabā sameklēju atbilstoša garuma vienādas divas koka līstītes, kas agrāk bija domātas izmantot remontdarbiem. Tās pieskrūvēju pie izvēlētās sienas ar četrām skrūvītēm - augšā katrā līstītes galā divas un tāpat apakšā divas. 

Tad nomērīju un atzīmēju ar pusiesistām nagliņām attālumus, kādos būs piestiprinātas piespraudes nagliņas un novilkti dzijas stiķīši (man sanāca 27,5cm; 5cm; 25cm; 5cm; 21cm un 2cm atstājot brīvu maliņu katrā līstes galā). 

Nākošais darbiņš bija nokrāsot šīs līstītes ar tādu domu, lai labāk izskatās un neizceļas uz sienas fona. Krāsot bija viegli, jo to darīju ar to pašu krāsu, ar kuru bija nokrāsotas šīs bērnistabas tapetes, tādēļ nebija jāuztraucas par šo tapešu noķēpāšanu ar krāsu. Līstītes krāsoju divas reizes. Pie reizes arī kopā ar bērniem atsvaidzinājām un piekrāsojām tās sienas vietas, kur laika gaitā bija uzradies kāds ķēpājums vai traips. 

Krāsa žuva ļoti ātri un jau drīz varēju ķerties klāt pie piespraudes nagliņu iesišanas līstītēs. Man šīs nagliņas iepatikās ar to, ka tās ir krāsainas un uz tām viegli var uztīt dzijas striķīšus. Izņēmu ārā pusiesistās nagliņas un šajās vietās uzmanīgi ieliku piespraudes nagliņas. 

Pēdējais darbiņš bija uztīt akrila dziju uz piespraudes nagliņām, savienojot augšu ar apakšu. To darīju tā - vienā līstes galā sasēju mezglu ap piespraudes nagliņu un stingri novilku dziju līdz apakšējai piespraudes nagliņai., aptinu tai apkārt un tad tāpat stingri novilku līdz blakus esošajai nagliņai un aptinu tai apkārt un tad līdz augšai. Tā turpināju līdz kamēr bija savienoti visi atzīmētie punkti. 
Vēl var pielikt divus zīmējumus . . .
Beidzot var ar knagīšiem piestiprināt zīmējumus. Zīmējumi vislabāk turas, ja tie ir piestiprināti katrs ar četriem knaģīšiem. Pie šāda veida konstrukcijas var pielikt vienlaicīgi 8 zīmējumus. Jo garākas līstītes, jo vairāk zīmējumus var pielikt. Mums pagaidām ar to pietiek. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru