pirmdiena, 2011. gada 30. maijs

krēmīgais mango

Veikalā nopirku sulīgu un gatavu mango augli. Tā kā visiem mums 4 cilvēku ģimenē ar vienu augli būtu par maz, pagatavoju garšīgu saldo. 



Saldā ēdiena sastāvā: 
  • 1 liels gatavs mango auglis
  • Gefilus bezpiedevu jogurts 150g (der arī cits bezpiedevu jogurts)
  • puse no banāna
  • medus 1 ēd.karote
  • želantīns  6g
  • atsaldētas jāņogas un sagriezti persiku gabaliņi sīrupā dekorēšanai
Mango nomizoju, atdalīju no kodola, ieliku blenderī un klāt pievienoju pusi banāna, ēdamkaroti medus un pāri pārlēju Gefilus bez piedevu jogurtu. Atsevišķi sagatavoju želantīnu un pielēju to klāt kopējai masai. To visu sablenderēju un sanāca skaisti dzeltenīga, krēmīga masa, ko iepildīju saldējuma trauciņos. Krēmīgais mango lieliski garšoja ar skābajām jāņogām un saldajiem persiku gabaliņiem.

aizsarglīdzeklis pret odiem

Vakaros un arī dienas laikā arvien uzstājīgāk spindz odi, kas liek meklēt glābiņu, smidzinot, lipinot un smērējot sev virsū dažnedažādus odu atbaidīšanas līdzekļus. Arī Es esmu atradusi, kas no dabiskas izcelsmes augu smaržām odiem, knišļiem nepatīk. Piemēram,  šeit.

Apskatot savus ēterisko eļļu krājumus, secināju, ka varu pagatavot sev un savai ģimenei nekaitīgāku odu aizbaidīšanas līdzekli. Līdzekļa pamatā izmantoju no ķermeņa pieniņa pāri palikušo bāzi (45ml). Tai klāt pievienoju 25 pilienus citronzāles ēterisko eļļu un 20 pilienus lavandas ēterisko eļļu. Samaisīju to visu. Kopumā sanāca ap 55g gatava produkta. Iepildīju to 60g pudelītē ar rullīti un vienkārši pagatavojamais smērējamais aizsarglīdzeklis gatavs. Tā kā to lietos visi mani ģimenes locekļi, tad ēteriskās eļļas iepilināju mazliet mazāk. Mitrinošās pieniņa bāzes vietā var par pamatu ņemt arī kādu no bāzes eļļām.

Izmaksas: iegādājoties no jauna visas izejvielas www.bbfactory.lv, 5,44Ls. Pudelīte ar rullīti jau bija manos krājumos. Vajadzētu pietikt 4-5 gatavošanas reizēm. Pieniņa bāze pietiks 3 gatavošanas reizēm.

Šis līdzeklis ir jau dažas dienas izmēģināts uz visiem ģimenes locekļiem. Dzeļ tikai paši izsalkušākie odi, pārējie spindz pa gabalu no mums. Mazākajiem vispirms uzsmērēju tikai uz rociņas - alerģiskas reakcijas nenovēŗoju. Pēc tam uz ķermeņa atklātajām vietām un dažviet uz apģērba. Daudz smērēt nebija vajadzības, jo smarža ir diezgan labi jūtama. Smarža ir jūtama uz apģērba vēl nākošajā dienā. Secinājums - odiem šim līdzeklis nepatīk, bet pašiem mums tā smarža ir patīkama.

trešdiena, 2011. gada 18. maijs

rokassprādze un kakla/galvasrota princesei

Beidzot tapa rotas arī manai vecākajai atvasei. Šoreiz nolēmu izmantot pērlītes tā vairāk. Pamatdomu noskatījos no youtobe video pamācības. Pārējais tapa pats no sevis darba procesā.


Kakla/galvasrotai savēru uz diega virsū pērlītes, izskaitot, cik apmēram vajadzēs. Tad sāku tamborēt, ik pēc 4 cilpiņām uzverot 5 pērlītes.Pēc vajadzīgā garuma sasniegšanas aptamborēju vienu rindiņu ar parastajām cilpiņām visapkārt. Kopumā diezgan vienkārši, bet izskatās labi.


Rokassprādzi sākumā tamborēju no divām daļām, kuras saviju un galos sašuvu kopā.


Princesītes demonstrējums ar kaklarotu un rokassprādzi

. . . ar rokassprādzi un galvasrotu

pirmdiena, 2011. gada 16. maijs

Pretcelulīta želeja citroniņš

Pienācis laiks papildināt savus skaistumkopšanas līdzekļu krājumus. Pamazām aizvietoju veikalā pirktos līdzekļus ar pašgatavotiem. Kāpēc tā daru? Pirmkārt, noteicošais faktors ir dabiskums. Izlasot, kas rakstīts daudzu šos līdzekļu sastāvā, var noprast, ka nosaukumā ietvertais augs tur ir mazākumā, bet piemēram, dažādi parabēni ir cik uziet. Starp citu, parabēni ir konservanti un var izraisīt alerģiskas reakcijas. Otrkārt, gatavojot kādu produktu vairākām reizēm, noteikti var ietaupīt naudas līdzekļus. Treškārt, tas ir viens no maniem hobijiem un Es ar prieku atveru arvien jaunas un plašākas iespējas skaistumkopšanas produktu gatavošanas pasaulē.

Meklējot dabiskus izejmateriālus, esmu atradusi labu veikaliņu Rīgā BB factory. www.bbfactory.lv
Šeit iegādājos praktiski visus izejmateriālus savai kosmētikas laboratorijai.

Lūk, viena no pēdējām receptēm, kuru esmu jau izmēģinājusi un kopā ar draudzeni atzīstu par labu esam.
Pretcelulīta želeja  - citroniņš
 Sastāvs: 92ml ūdens (var aptiekā pirkt destilētu ūdeni vai arī pagatavot pats, vajadzīgo daudzumus uzvārot, atdzesējot, sasaldējot un atkausējot); 5ml jojobas eļļa; 0,7g ksanatāna sveķi (dabiska biezinoša viela želejas veidošanai); 0,6ml Suttocide A (konservants, kas ir bijis testēts un atzīts par organismam nekaitīgu); 30 pilieni citronzāles ēteriskās eļlas; 20 pilieni greipfrūta ēteriskās eļļas; 10 pilieni rozmarīna ēteriskās eļļas. Sanāk kopā ap 100g. gatavā produkta.




Receptē izmantotie izejmateriāli un palīglīdzekļi izņemot pienenes vāzē

Iedarbība: Uzmundrina, tonizē ādu un stimulē asinsriti. Smaržo pēc citrusaugļiem. Uzreiz pēc uzklāšanas kņudinoša sajūta, āda paliek samtaini maiga.

Pagatavošana: līdzīgi kā bb factory pamācībā.

Izmaksas: iegādājoties izejvielas www.bbfactory.lv, Ls.9,53. Vajadzētu pietikt 4-5 gatavošanas reizēm. Lai atvieglotu gatavošanas procesu, iegādājos turpat mini mikseri un digitālos svariņus, kas man izmaksāja Ls.10,93.

otrdiena, 2011. gada 10. maijs

Pieneņu laiks

Beidzot esam sagaidījuši laiku, kad dabā zied pienenes. Nu tad ņemsim no tām visu, ko tās var mums dot. Tās nav tikai mazas dzeltenas puķes un nezāles mūsu dārzos un pļavās. Pienenēs ir vielas, kas uzlabo ādas dziedzeru darbību, tā veicinot kaitīgo vielu efektīvu izvadīšanu no organisma.Skaistumkopšanā var izmantot visu augu kopumā (saknes, lapas un ziedus). 

Foto no http://dziedava.lv
Izmantojot manā rīcībā esošo informāciju, šeit ir dažas receptes, ko var iesākt ar šo vērtīgo augu.
Pieneņu pienainā sula dziedē furunkulus, kašķi, ēdi, kārpas, kā arī citas ādas saslimšanas. Pienenes arī balina vasaras raibumus un stiprina matus (izmanto ziedus, tos aplejot ar vārošu ūdeni). Tās var izmantot arī sejas maskās, kas attīra ādu, balina un dziedē - lapiņas sasmalcinot un pievienojot klāt jauno nātru lapiņas un medu (variācijas - biezpiens, kosmētiskās eļļas). Arī vannas priekiem var izmantot pienenes (300g uz 5 litriem ūdens), tās aplejot ar ūdeni, vārot 10 minūtes, ļaujot ievilkties 15 minūtes un nokāšot.

Sev esmu pagatavojusi losjonu jaukta tipa ādas kopšanai. Saplūcu pienenes, kas aug pļavā ar visām lapiņām un kātiņiem. Ar virtuves tehnikas palīdzību sasmalcināju visu kopā, iepildīju stikla traukā 1 glāzi šīs masas un pārlēju ar 1 glāzi degvīna. Uzglabāšu aizvākoto burciņu 10 dienas tumšā vietā, bet pēc tam izkāsīšu un atšķaidīšu ar vārītu un atdzesētu ūdeni (2 glāzes).

sasmalcinātas pienenes degvīnā

Ilgās pēc ziediem - galvas lente un rokassprādze Nr.2

Biju apsolījusi arī savām ģimenes meitenēm uztamborēt skaistus aksesuārus. Kā nākošais ziedu rokdarbs tapa jaunākajai meitiņai matu lenta un rokassprādze. Ideju par matu lentas izskatu paņēmu no Teresas youtobe video pamācībā un arī vēl te.
Rokassprādzei tamborēšanas princips bija tāds pats. 

Gatavās rotas

Galvas lentei man bija nepieciešami 105 valdziņi. Iesaku nebaidīties tamborēt drusku ciešāk (piemērot uztamborēto pīnīti pie galvas), jo nēsājot, lente mēdz pastaipīties. Ja tā ir tamborēta par garu, tā kritīs nost. Rokassprādzei kā savienojuma elementu vienā galā uztamborēju mazu pīnīti, bet otrā galā - pogu. Dzeltenās bumbiņas piešuvu ar pārstaipiem, diegu nenogriežot, tādā veidā izvairoties no lieka darba.

Rokdarbos izmantotie materiāli un instrumenti
Rotu demonstrējums
Tagad gaidīsim ārā siltāku laiku, lai varam parādīt šīs rotiņas arī citiem.

piektdiena, 2011. gada 6. maijs

Auzu - ķirbja cepumi

Turpinot tēmu un meklējumus par veselīgajiem saldajiem našķiem, mans atklājums ir auzu pārslu cepumi ar ķirbi. Manā saldētavā bija palikuši mazi ķirbja krājumi. Šo recepti atklāju citā emuāru blogā - Paldies Lainei: par blogu.
 Ieviesu arī pati savas izmaiņas šīs receptes sastāvā un pagatavošanas tehnoloģijā.
  • 35g Vitosan graudaugu, riekstu un augļu eļļa cepšanai
  • 200 g ķirbja biezenis
  • 250 g auzu pārslas
  • 70 g auzu milti
  • 70 g brūnais cukurs
  • puse saujas rozīnes
  • 1 ēdamkarote citrona sulas
  • 60 g mandeles
  • 20 g kokosa skaidiņas
  • 1 tējkarote cepamais pulveris

Tā kā veikalā neatradu auzu miltus, tad talkā ņēmu seno smalcināšanas metodi - piestiņu. Arī rieksti tika smalcināti tādā pašā veidā. Process sanāca gan ilgāks nekā ņemot palīgā tehniku, bet Es vēlējos šos cepumus ar nevienmērīgāku struktūru lai būtu jūtami arī daži riekstu gabaliņi. 


Ķirbju biezeni gatavoju, mikroviļņu krāsnī, vispirms ķirbju atkausējot un tad izcepot mīkstus. Lieko šķidrumu nolēju nost, lai cepumi būtu kraukšķīgāki. Tad ķirbju saspaidīju ar dakšiņu vienmērīgā masā un pievienoju pārējai masai. 
Dzērveņu skābumu aizvietoju ar citrona sulu, jo kā esmu sapratusi, ķirbis vienmēr ir garšīgāks kopā ar kaut ko skābu un saldu.
Vitosan eļļu izvēlējos tāpēc, ka tā ir piemērota saldo ēdienu cepšanai un piemīt ļoti patīkams mandeļu, aprikožu smaržu sajaukums.
Šie cepumi, manuprāt, ir veselīgi tāpēc, ka tiem ir pievienots salīdzinoši maz cukurs un kā taukvielas nav pievienots sviests, bet eļļa, kas arī daudzuma ziņā nav daudz. Arī auzas un to milti paši par sevi ir veselīgāki par kviešu miltiem.
Sanāca ļoti garšīgi un smaržīgi cepumi, kraukšķīguma ziņā kaut kur pa vidu. Manējiem garšoja. Lielais šķīvis tika izēsts vienā piegājienā.

ilgās pēc ziediem - kaklarota un rokassprādze Nr.1

Ak šis viltīgais pavasaris ar nepietiekami  daudz pavasarīgi siltām dienām! Mani ir pārņēmušas lielas ilgas pēc vasarīga siltuma, zaļuma un ziedu krāšņuma visapkārt! Tāpēc nolēmu sagādāt sev un saviem mīļajiem šo izjūtu pati. Izrevidēju rokdarbu materiālu krājumus un atradu dažas manam noskaņojumam un  ziediem piemērotas krāsas dzijas un pārējos smukumus. Tā tapa man un manām princesēm tamborēti aksesuāri.

Pirmais kā izmēģinājums tapa aksesuāru komplektiņš man pašai. Biju piemirsusi, kā tamborēt ziedus, tāpēc iedvesmojos no youtobe video pamācības. Liels Paldies Teresai!

kaklarota un rokassprādze - gala rezultāts


Rokdarbos izmantotie materiāli un instrumenti
Vispirms notamborēju dažas puķītes ar piešūtām pērlītēm vidū un tikai pēc tam tapa pati kaklarota un rokassprādze. Šeit ļāvu savai fantāzijai brīvu vaļu. Kaklarotas pamats sastāv no divām daļām, kuru pēc tam sašuvu kopā lai veidojas V forma. Ar šo dziju man sanāca katrai daļai tamborēt 60 valdziņus. Tā kā vēlējos regulējamu kaklarotas garumu, tad abos galos tamborēju garākas pīnītes, kuras var sasiet kopā. Rokassprādzei tamborēšanas tehnoloģija tāda pati. Tikai vienā galā piešuvu atbilstošas krāsas pogu. Tā sastāvēja no 45 valdziņiem. Piešuvu klāt puķītes ar tās pašas dzijas diegu un komplekts gatavs!

Mazs demonstrējums

otrdiena, 2011. gada 3. maijs

konfektes - mājas serenāde

Kaut arī ikdienā cenšos ēst veselīgi, reizēm grēkoju saistībā uz saldumiem. Arī vīrs sevi un meitiņas palutina vakaros ar kādu saldu gardumu. Šādās reizēs arī man ir grūti tam pretī noturēties. Tad nolēmu darīt kaut ko manas figūras labā un meklēt kompromisu, kas apmierinātu manu kāri pēc saldumiem, bet nebūtu kaloriju pārbagāti. 

Meklēju un atradu šādu recepti:
Mana interpretācija šīs receptes sastāvā bija šāda:
  • 500 grami žāvētas plūmes
  • 500 grami žāvētas aprikozes
  • 200 grami valrieksti
  • 200 grami lazdu rieksti
  • 100 grami medus
  • 100 grami citronu sulas
  • 200 grami tumšā šokolāde 70%
  • kokosriekstu skaidiņas un mazās krāsainās cukura bumbiņas dekorēšanai
Produktu iegāde man izmaksāja ap 7Ls. Secināju, ka ar riekstiem vēl var variēt, jo tie ir visdārgākie. Šokolāde man sanāca apmēram pusei no šī daudzuma. Tas varbūt pat ir labi, jo skaitot kalorijas, mazāk ir tajās konfekšu bumbiņās, kuras ir dekorētas ar kokosrieksta skaidiņām. No otras puses, bumbiņas, kas bija iemērktas šokolādē, bija garšīgākas.  Tās bija mīkstākas un sulīgākas iekšpusē. Sanāca ļoti daudz šo konfekšu. Attēlā ir tikai mazāk kā puse no visa daudzuma. 
Vēl Es ieteiktu, sagatavojot žāvētos augļus griešanai, novērtēt, vai tie nav pārāk sīksti. Ja tā, tad vajadzētu tos iemērkt un paturēt siltā ūdenī, lai uzbriest, paliek mīkstāki. Tad būs arī vieglāk tos sagriezt. Ievērojami griešanas laiku saīsina blenderis. Ar to atsevišķi sablenderēju riekstus un pēc tam žāvētos augļus.

Šādu konfekšu pagatavošanā labprāt piedalījās arī manas meitiņas., veidojot bumbiņas .Varējām mieloties vairākas dienas. Labu apetīti!

svētdiena, 2011. gada 1. maijs

Lielās talkas diena manā izpildījumā

Pienāca diena, kurai biju iepriekš gatavojusies. Iepriekš, pastaigājoties ar bērniem pa Carnikavas skaistākajām vietām, ievēroju atkritumiem koncentrētākās vietas. Ap plkst. 10.00 uz pāris vietām arī devos. Noskaidroju, kur tām tuvumā atrodas koordinators, dabūju no viņa smukos dzeltenos maisus, cimdus. Kā kompanjones un palīdzes bija manas mazās meitenes. Ārā spīdēja saulīte un bija patīkami apvienot pastaigu ar lietderīgumu.

Pirmā uzkopšanas vieta - priežu un bērzu mežiņš pie upes Gaujas. Tur netālu risinājās lieli būvdarbi. Secināju, ka būvdarbu laukumā (tur negāju) un tā tuvumā atkritumu ir visvairāk. Strādnieki pusdienojuši (čipsu pakas, cigarešu iepakojumi, vienreizējo plastmasas trauku komplekti) un dzēruši no mazajām stikla grādīgo kokteiļu pudelītēm, kuras meistarīgi centušies noslēpt tuvākajos krūmos un zemes padziļinājumos. Un plēves, plēves, plēves.

Atkritumu slēptuves vieta būvdarbu tuvumā
Mans guvums būvdarbu tuvumā

Pa ceļam uz pirmo uzkopšanas vietu atkritumu tikpat kā nebija. Malači talcinieki!

Mūsu ģimenes pastaigas mērķis - Gaujas krasts
Otrā uzkopšanas vieta  - atkal pie upes Gaujas, bet jau citā vietā gar dambi. Tur arī bieži ejam. Šo maršrutu izvēlējās mana vecākā meita. Biju mazliet izbrīnīta, jo kopš talkas sākšanās bija pagājušas dažas stundas un šī bija iecienīta pastaigu vieta daudziem, bet atradām plaši redzamā vietā čupu ar izgāztiem sadzīves atkritumiem. Ķērāmies klāt un savācām pilnu dzelteno maisu.

Mans mazais lielais palīgs
Pēc pāris stundu darba jutām lielu izsalkumu un devāmies mājās, kur vīrs jau gatavoja garšīgas pusdienas. Uzreiz pēc pusdienošanas nu jau visi kopā gājām aplūkot strūklaku, kuru atklāja tieši todien Carnikavas parkā. Izsalkušajiem talciniekiem tika organizētas pusdienas - armijas virtuve (griķu biezputra un cepamdesiņas, kuras varēja paši apcept ugunskurā). Tā patīkami tika pavadīta talkas diena. Nemaz nerunājot par lepnumu, ko tagad izjūtu par padarīto. Uzskatu, ka arī bērniem šādi uzskatāmi tiek parādīta attieksme un cieņa pret savu dzīvesvietu un tās apkārtni.

Lai jums patīkamas pastaigas nu jau tīrākā Latvijā.